POSJETA Granični prijelaz

Ministar Staša Košarac obišao novoizgrađeni carinski terminal u Bosanskoj Gradišci

U razmatranje ćemo uzeti potrebe da se Granična veterinarska kancelarija opremi u potpunosti

Avaz.ba
10.02.2020 13:56

Staša Košarac u Bosanskoj Gradišci

Foto: Avaz

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac obišao je danas novoizgrađene carinske terminale u Bosanskoj Gradišci. 

Iz Ministarstva navode da je Košarac prilikom posjete najavio ulaganja u opremanje Granične veterinarske službe prema svim standardima Evropske unije, što bi značilo maksimalnu opremljenost ovog prijelaza preko kojeg ide roba animalnog porijekla. 

- Čim na Vijeću ministara otvorimo priču o budžetu za ovu godinu, u razmatranje ćemo uzeti potrebe da se Granična veterinarska kancelarija opremi u potpunosti, čime ćemo dati odgovore i na česta pitanja jesu li adekvatne kontrole roba životinjskog porijekla - rekao je Košarac.

  • Staša Košarac na sastanku u Bosanskoj Gradišci
    Staša Košarac na sastanku u Bosanskoj Gradišci Foto: Avaz

Ministar Košarac najavio je i razrađivanje ideje o otvaranju slobodnih ekonomskih zona na području Bosanske Gradiške, po uzoru na primjer iz Pirota, gdje su se ove zone pokazale dobre u praksi.

Ministar je podržao i niz mjera kako bi se poduprla domaća proizvodnja voća i povrća, te mesa i mlijeka. Konkretno, u prijedlogu su izgradnja prerađivačkih kapaciteta, pozivi ruskim inspektorima da prekontroliraju naše farme i mlijeko, te iznalaženje novih tržišta - navodi se u saopćenju Ministarstva.

Neposredno pred obilazak carinskih terminala ministar Košarac sastao se u Gradskoj upravi s gradonačelnikom Bosanske Gradiške Zoranom Adžićem. Razgovarali su o nizu pitanja vezano za trgovinu, poljoprivredu, proizvodnju namještaja i infrastrukturu.

Komentari

NA VRH