MOSTAR

U BiH svaka druga žena doživi nasilje

Već devetu godinu zaredom

S press-a u Američkom kutku: Javni problem. Ž. Miličević

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

11.2.2020

Već devetu godinu zaredom Mostar i BiH će biti dio globalne kampanje protiv nasilja nad ženama, koja se 14. februara obilježava pod nazivom "One billion rising", odnosno "Jedna milijarda ustaje", potvrđeno je na današnjoj pres-konferenciji u Američkom kutku Mostar. 

Kako je kazala Tajma Tiro, koordinatorica projekta za Mostar, u fokusu kampanje je plesna revolucija. Tako će i ove godine na Španskom trgu brojne žene, aktivistice, uz podršku plesnih klubova, odaslati poruku o tome da je nasilje nad ženama javni problem.

- To nije problem koji treba ostati među četiri zida, jer su statistike poražavajuće. Jedna od tri žene na planeti doživi nasilje tokom svog života - navela je Tiro.

S press-a u Američkom kutku: Javni problem. Ž. Miličević

Prema riječima Arnele Buzaljko iz Udruženja „Žena BiH“, kada je riječ o nasilju nad ženama u BiH, statistički pokazatelji su još porazniji.

- U BiH svaka druga žena starija od 15 godina doživi neku vrstu nasilja, od psihičkog i fizičkog do ekonomskog i mobinga. Nažalost, svako nasilje se ne prijavljuje, jer kod nas je još sramota reći da imate problem i tačna statistika ne postoji. Mnoge žene šute da ne bi naišle na osudu sredine, šute zbog sopstvene djece da se ne bi osramotili u školi, jer onda takva djeca bivaju žrtvama vršnjačkog nasilja i u, najkraćem, takve žene se etiketiraju. Stoga, jako je važno osvijestiti javnost o ovom problemu, važno je prepoznati nasilje, ali i educirati prvenstveno mlade o tome - istakla je ona.

Navela je da je tokom prethodne godine u Sigurnoj kući koja djeluje u okviru Udruženja boravilo 17 žena, a trenutno se brinu o jednoj štićenici.

Dan uoči početka zvanične kampanje u Mostaru će biti održana projekcija filma „City of Joy“, kao i javna tribina na kojoj će, uz Buzaljko, gošće biti književnice Senka Marić i Lejla Karamujić.

Koordinatori ovog projekta u Mostaru su Vijeće mladih Grada Mostara, Podružnica psihologa Hercegovina te „Žena BiH“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.