SAZNAJEMO

Austrijanci nude nagodbu zbog havarije u Pločama

NTF tužio „Erste banku“ zbog police osiguranja, jer je teret bio osiguran, a traže četiri miliona KM

Brod udario u pristanište i sve uništio. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

11.2.2020

Austrijska „Erste banka“ ponudila je „Naftnim terminalima FBiH“ nagodbu u cilju pronalaženja dogovora da se ovoj kompaniji u državnom vlasništvu isplati oko četiri miliona KM odštete nastale tokom brodske havarije u Pločama u avgustu 2018. godine.

Sve srušeno

Tanker sa skoro 27.000 kubika nafte udario je u pristanište u Luci Ploče, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli.

Riječ je o brodu "STI Poplar", koji je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka.

Sve je na kraju rezultiralo i 10-mjesečnim otežanim snabdijevanjem bh. tržišta naftom.



Havarija u Pločama bila prije dvije godine. Arhiv

Naftni terminali tužili su “Erste banku” zbog police osiguranja, jer je teret bio osiguran na 134 miliona kuna. Osim NTF-a, „Erste banku“ su tada tužili i Lučka uprava i kapetanija Ploče te još tri firme, a Sud u Splitu presudio je da se mora platiti 35,3 miliona maraka odštete.

No, kako je pred istim sudom u Splitu u toku drugi postupak, koji se odnosi na to dokazivanje iznosa štete, tačnije koliko će kojoj firmi pripasti para, rečeno nam je da sada  Austrijanci nude nagodbu. Ovo nam je potvrdio i Hermedin Zornić, direktor „Operatora Terminala“, firme koja je većinski vlasnik NTF-a.



Mora se platiti

Zornić nam je potvrdio da je sasvim jasno da je Federacija 2018. godine, zbog nemogućnosti da izvozi naftu, izgubila dobit od četiri miliona, koja mora biti nadoknađena.

- Nama je važno da je aktivirana bankovna garancija. Sada ćemo vidjeti šta će se dešavati. Mi znamo šta tražimo i kolika je bila šteta. I ranije su odbijali sporazum i slali svoje vanjske procjenitelje štete, koji su isto utvrdili – kaže Zornić.


Troškovi transporta

Havarija u Luci Ploče, podsjećamo, bila je jedan od osnovnih uzroka što je krajem 2018. i početkom 2019. godine poskupjelo gorivo u BiH.

Kako se značajan dio snabdijevanja naftom FBiH odvija upravo preko Luke Ploče, distributeri nafte bili su primorani koristiti alternativne izvore, čime su povećani troškovi transporta, a država bila na gubitku.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.