REAKCIJE

Trnka za "Avaz": Ovo je svojevrstan državni udar

Trnka: Konačno su pokazali o kakvom se sistemu radi i šta oni namjeravaju u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

12.2.2020

Ugledni profesor ustavnog prava, bivši sudija Ustavnog suda BiH i član Venecijanske komisije Kasim Trnka kazao je za "Dnevni avaz" da je odluka koju su donijele vlasti u manjem bh. entitetu, odnosno da će predstavnici Republike Srpske na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, jedinstven primjer da nosioci vlasti u Republici Srpskoj flagrantno krše princip vladavine prava.

- Time se deklariraju da rade suprotno svim evropskim standardima i evropskim vrijednostima. Konačno su pokazali o kakvom se sistemu radi i šta oni namjeravaju u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Nepoštivati odluke Ustavnog suda, to je u demokratskom svijetu potpuno neprihvatljivo – kazao je Trnka.

Prema riječima profesora, u ovom slučaju ne radi se samo o kršenju Dejtonskog sporazuma nego je to svojevrstan državni udar.

- Dakle, nepoštivanje vladavine prava i odluka institucija BiH, to je apsolutno dovođenje u pitanje funkcioniranja ukupnog sistema. Znači, radi se o svojevrsnom obliku državnog udara i tu neko mora da intervenira, ili visoki predstavnik ili međunarodna zajednica u širem smislu – upozorio je profesor Trnka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.