LEGENDE

Bogdan Tanjević napunio 73 godine: Već sam pomalo i penzioner

Tako je i naš razgovor s trenerskom legendom počeo “rešetanjem” s druge strane slušalice, jer je Bošu interesiralo sve što se dešava u Sarajevu i bosanskohercegovačkoj košarci općenito

Tanjević: Zabrinut za budućnost ABA lige. Arhiv

Piše: E. Jesenković / Avaz.ba

13.2.2020

Od Bogdana Tanjevića nismo navikli da ne radi ništa, barem kada je u pitanju košarka. Naravno, to “ništa” ne treba shvatiti bukvalno, jer legendarni Boša ne može bez čarobne igre pod obručima.

I danas, kad zvanično nema angažman, naš najveći stručnjak stalno je u dodiru s košarkom, bilo to putem televizijskih ekrana ili kroz kontakte sa sportskim prijateljima koji su na svim stranama svijeta.

Tako je i naš razgovor s trenerskom legendom počeo “rešetanjem” s druge strane slušalice, jer je Bošu interesiralo sve što se dešava u Sarajevu i bosanskohercegovačkoj košarci općenito.

Tek nakon toga, mogli smo Tanjeviću uputiti čestitku za 73. rođendan, koji će danas dočekati u Trstu, gdje živi već decenijama s porodicom...

Bolji kvalitet

- Moram vam reći, već sam pomalo i penzioner. Istina, imam mnogo obaveza zbog kojih neću tako skoro u Sarajevo, možda polovinom marta, ali uglavnom uživam u društvu porodice i prijatelja - rekao nam je Tanjević.

Potom se ponovo prebacio na košarkaške teme, počeo je s regionalnom ABA ligom...

- Ako je šta dobro u ovom sportu u bivšoj Jugoslaviji, onda je to ova ABA liga. Kvalitet je bolji nego što većina ljudi misli. Pa taj Zadar, koji je posljednji na tabeli, ima odličnu ekipu.

Često gledam utakmice ABA lige i mogu reći da se igra bolja košarka nego ovdje u Italiji. To je dobra stvar koja funkcionira i daje rezultate - smatra Boša.

No, Tanjević tvrdi da se nad budućnost ovog takmičenja, koje egzistira već blizu dvije decenije, nadvila velika opasnost, i to iz redova Crvene zvezde, aktuelnog prvaka Srbije i ABA lige.

Na rukama igrača nakon jednog od uspjeha sa sarajevskim timom. Arhiv

- Opasna sjenka nadvila se nad ovo takmičenje. Prema mom mišljenju, ovo što radi Crvena zvezda je pokazatelj da oni imaju namjeru da na neki način izađu iz ovoga, nadajući se nekoj dugogodišnjoj pozivnici za Euroligu nakon koje bi izašli iz takmičenja.

Namjere da se razvali liga primjetne su već odavno, mnogo prije ovog slučaja kada su odbili da otputuju u Podgoricu.

Uz veliku silu koju imaju iza leđa nadaju se da će dobiti neku pozivnicu za Euroligu, pa da onda kažu da više neće ovu regionalnu. To nije nemoguće, bio bi to veliki udarac takmičenju - kaže Tanjević, koji je kao trener predvodio sarajevsku Bosnu do titule prvaka Evrope 1979. godine, kao i pehara u bivšoj Jugoslaviji.

Jednako je kritičan Boša i prema Euroligi, koju već dvije decenije vodi privatna kompanija van okrilja Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), uglavnom zanemarujući interese manjih klubova, ali i reprezentacija.

Greška FIBA-e

- Oni su iskoristili jednu grešku FIBA-e, koja im je prodala neka prava i bukvalno oteli takmičenje. Pokupili su klubove obećanjima da će biti para.

Koliko su to dobro uradili, govori primjer Reala iz Madrida koji je prijavio gubitak veći od 29 miliona eura, dok je Barcelona godinu unaprijed objavila da će imati 37 miliona minusa - kaže Tanjević.

Boša naglašava da je nastojanje da se od Eurolige napravi zatvoreno takmičenje, po uzoru na američku NBA, potpuno pogrešno i da ne može dati rezultat.

- Euroliga se ponaša kao NBA, mislim da im je čak cilj da postanu nekakav evropski ogranak. Međutim, NBA je matematika, računica, i dok NBA zarađuje pare svojim klubovima, ovi su ovdje na gubitku.

Ja radije gledam Euroligu nego NBA, ali način na koji se odvijaju stvari nije nikako dobar. Gdje to ima da neko takmičenje sprečava igrače da igraju za reprezentacije - rekao je Tanjević.

Poput najgore kolonije

Tanjević naglašava da pokoja mrvica sa stola velikih i bogatih mora pasti i do klubova iz regiona, jer se na ovom području rađaju budući asovi. 

- I mi smo neki mali biznis ovdje, moramo pokriti troškove, a ono što inkasiramo ionako ponovo uložimo u razvoj mladih igrača. Ima li iko to tako da kaže, jer u košarci vladaju kolonijalni odnosi, i to oni najgori iz 18. ili 19. vijeka.

Međutim, to odgovara svima, ovi u FIBA-i drže svoje plaće, ovi na drugoj strani svoje, jedino ispašta košarka - smatra Tanjević.

Evropske titule

Tanjević je rođen 13. februara 1947. u Pljevljima (Crna Gora), ali je od ranog djetinjstva živio u Sarajevu i za sebe kaže da je Sarajlija.

Kao trener je sa sarajevskom Bosnom od druge lige bivše Jugoslavije stigao do titule prvaka Evrope u tadašnjem Kupu šampiona (1979. godina).

Kontinentalnu titulu osvojio je i s reprezentacijom Italije (1999), dok je selekciju Turske predvodio do titule viceprvaka svijeta (2010). Vodio je i reprezentacije bivše Jugoslavije i Crne Gore. Trenirao je veći broj evropskih klubova, a najduže je radio u Italiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.