SARAJEVO Lider SDA nakon Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Izetbegović: U ovoj državi mora se poštivati Ustav BiH

Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Morat će, prije ili kasnije, početi raditi svoj posao, rekao je Izetbegović

Avaz.ba
13.02.2020 12:12

Izetbegović: Poziv Tužilaštvu

Foto: Arhiv

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je danas kako ne vjeruje da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika, ali da EU snosi odgovornost za ponašanje lidera SNSD-a.

Izetbegović je rekao kako smatra da će politički predstavnici iz entiteta RS u institucijama BiH biti suzdržani prilikom donošenja odluka te na taj način vršiti pritisak.

- Mi nećemo moći popustiti pod tim pritiskom. Pokušali su da u entitetu RS uzurpiraju zemljište, Ustavni sud BiH je, po našoj apelaciji, to spriječio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi - kazao je Izetbegović.

Kako kaže, entitet RS pokušava kao sa švedskog stola uzeti ono što mu odgovara, a ono što ne odgovara, pokušava ignorirati ili ukloniti. To sve rade da bi se omogućila dominacija entiteta nad državom.

- Mi to nećemo dopustiti ni po koju cijenu. Ako treba, ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštivat će se Ustav BiH i vladavina zakona. Izgubili smo cijelu prošlu godinu u napadu na vladavinu zakona i nije prošlo. Jedino što je dobro iz čitave te krize jeste to što su se, na kraju, morali ispoštovati zakoni - rekao je Izetbegović.

Komentirajući za danas najavljeni sastanak Dodika sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je dodao: 

- Ne bih rekao da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika. Vidjet ćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavnopravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su riješene, a oni koji proizvode krize, ugrozit će i svoj narod i one koji glasaju za njih.

Dodao je da se nada "reakciji međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH".

- Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Morat će, prije ili kasnije, početi raditi svoj posao -  rekao je Izetbegović.

NA VRH