POZITIVNE PRIČE Brojne promjene u protekla dva mjeseca

Dolaze bolji dani za Zavod u Pazariću!

Svaki štićenik sada ima svoju ishranu i jede ono što je njemu najpotrebnije, rekao Haljevac

Piše: A. Čengić

Dobili mnogo donacija i napunjeni su magacini

Foto: Avaz


U protekla dva mjeseca mnoge stvari su se popravile nabolje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Nakon višemjesečne bure oko dešavanja unutar zidina Zavoda, kako nam je potvrđeno, štićenici više nisu pod lupom medija te se mnogo bolje, sigurnije i opuštenije osjećaju u ambijentu u kojem žive. 

Bitne odluke

Član Upravnog odbora Sulejman Haljevac nam je rekao da su zaustavili konstantni dolazak medija, ali i napade na ustanovu koji su izazvali nemir među štićenicima. 

- Mnogi su tražili interes od ove ustanove i medijsko reklamiranje. I radnici i štićenici su bili pod ogromnim pritiskom, ali sada je mnogo bolje i mirnije. Formiran je novi Upravni odbor i krenuli smo sa samo konkretnim stvarima – rekao je Haljevac.

Pod time je mislio na odluke koje su donijeli, a na koje se čekalo 12 godina. Počelo se od jelovnika.

  • Haljevac: Bolje i mirnije

    Haljevac: Bolje i mirnije

    Foto: Arhiv


- Svaki štićenik sada ima svoju ishranu i jede ono što je njemu najpotrebnije. Zajedno s doktoricom svakom djetetu je napravljen plan ishrane. Dobili smo enormno mnogo donacija i napunjeni su magacini - rekao je Haljevac te dodao da se ovaj posao može raditi samo s iskrenim nijetom i velikom količinom ljubavi.

Vesela atmosfera

Naglasio je da su dodatno zaposlili četiri njegovateljice, a isto se očekuje i u skorijem periodu. Kako je rekao, imaju problem s doktoricom koja je najavila odlazak, jer ne mogu naći zamjenu. 

- Ali, idu bolji dani u Zavodu, došlo je do promjena. Zavod radi punom parom. Ispravljamo greške koje su se ranije dešavale. Mnogi pravilnici su se uspostavili i rješava se administrativni dio koji je uvijek bio u zaostatku – rekla nam je Anela Čović, predsjednica Upravnog odbora.

Dodala je da je najbolji pokazatelj da je stanje u Zavodu puno bolje, vesela atmosfera među uposlenicima i korisnicima.

Završen plan nabavke

Među mnogim aktivnostima koje je imao Upravni i Nadzorni odbor, jeste i saniranje finansijskog plana. Čak je i završen plan nabavke za ovu godinu, što, kako je rekao Haljevac, nikad ovako rano nije bio urađen. 

- Što se tiče građevinskih radova i obnove, dok se sve inspekcijske procedure ne završe, ne smijemo ništa raditi. Odlučili smo da ćemo od svih onih koji su oštetili Zavod tražiti odštetu i da se tako namire sredstva koja su „bačena u provaliju“ – rekao je Haljevac.

Više o temi

LIČNOST DANA
Mario Nenadić: Odgovornost prema građanima
NA VRH

Komentari