POLITIKA Gradonačelnik Banje Luke

Vanredna pres-konferencija Radojičića zbog Radončića: Zamislite, tražio nam pare za migrantsku krizu...

Ministar sigurnosti BiH je u dopisu naveo da se broj migranata koji dolaze u BiH iz godine u godinu povećava, što će posebno biti intenzivirano narednih mjeseci

Avaz.ba
13.02.2020 18:28

Igor Radojičić

Foto: Arhiv

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da je Grad Banja Luka dobio dopis ministra sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudina Radončića u kojem moli za novac koji bi se usmjerio za rješavanje migrantske krize i da mu je odgovoreno da je neobično da se od bilo koje lokalne zajednice traži da finansira pitanje koje je za više nivoe vlasti.  

Radojičić je novinarima u Banjoj Luci rekao da je došlo pismo ministra sigurnosti BiH i da je na njega odgovoreno jučer.

- Vrlo neobična situacija, ja ne znam da li igdje u svijetu ima da državni ministar traži od općina da finansiraju pitanje koje je za više nivoe. Mi smo ljubazno zahvalili i rekli da je neobično da se od bilo koje lokalne zajednice traži da finansira pitanje koje je za više nivoe - rekao je Radojičić.

  • Fahrudin Radončić
    Fahrudin Radončić Foto: Avaz

On je rekao da Grad Banja Luka nema predviđena sredstva za rješavanje tog pitanja.

- Banja Luka, naravno, nema predviđena sredstva, niti znam kako bismo uopće planirali takva sredstva. Neobična, da ne kažem, nenormalna situacija, ali ovo je inače čudna zemlja, pa je onda i to čudno - zaključio je Radojičić.

Radončić je prethodnih dana uputio dopis vladama i lokalnim zajednicama u BiH u vezi migrantske krize.

On je u dopisu naveo da se broj migranata koji dolaze u BiH iz godine u godinu povećava, što će posebno biti intenzivirano narednih mjeseci.

Radončić je naveo i da se BiH ne može adekvatno uhvatiti ukoštac s ovim problemom, jer je za efikasnu zaštitu granice nedostaje oko 1.200 policijskih službenika.

NA VRH