KARANTIN OD MILION LJUDI

Od "kineskog Čikaga" do grada duhova

Do prije dva-tri mjeseca bio samo jedan od milionskih gradova u Kini

Vuhan ima 11 miliona stanovnika i najvažnije je središte centralne Kine. Agencije

Piše: F. Mustafić / Avaz.ba

15.2.2020

Kineski grad Vuhan u žiži je međunarodne javnosti. Sve svjetske vijesti počinju informacijama o broju umrlih i zaraženih novim smrtonosnim koronavirusom, koji se pojavio u tom gradu.

Deveto mjesto

Do prije dva-tri mjeseca Vuhan je bio samo jedan od milionskih gradova u Kini, a onda je postao grad duhova. Ipak, prije koronavirusa, Vuhan je bio sasvim običan kineski grad, pun znamenitosti, bogate tradicije, grad sporta i kulture.

Vuhan je glavni grad kineske provincije Hubej. Leži na ušću rijeke Han u Jangce, a u njemu ima i mnogo jezera. Predstavlja jedno od najvažnijih središta centralne Kine i najveću luku na rijeci Jangce.

Vuhan je trenutno najveći svjetski karantin. Agencije

Ime Vuhan potječe od kombinacije imena tri ujedinjena grada – Vučanga, Hankoua i Hanjanga, koji, povezani mostovima, čine veliku metropolu sa 11 miliona stanovnika, što je dovoljno za deveto mjesto na listi najmnogoljudnijih kineskih gradova.

Hanjang je stari industrijski centar, Hankou je finansijski centar, a Vučang je dio u kojem se nalazi najviše univerziteta i istraživačkih stanica, pa ga možemo nazvati i tehnološkim centrom.

Čak 223 zida okruživala su nekad Vuhan.

Most Jangce koji se nalazi u ovom gradu prvi je most koji prelazi preko rijeke Jangce, a sagrađen je 1955. godine. Na njega se mogu popeti i pješaci, a pogled s vrha na grad i rijeku predstavlja fenomenalan prizor.

Najveći hram

Zbog geografskog položaja koji zauzima, u Vuhanu se ukrštaju drumski, željeznički, avionski i riječni saobraćaj, pa predstavlja jedno od najznačajnijih saobraćajnih čvorišta u Kini, zbog čega je i dobio nadimak "kineski Čikago".

Planina Vudang ne pruža pogled na grad, nego na okolne planine. Na vrhu se nalazi zdanje za sve one koji prakticiraju taoizam, a ulaz je dopušten svakome ko se popne do samog vrha planine. 

Pijaca za koju se vjeruje da je žarište zaraze. Agencije

Muzeji su ono što dodatno oplemenjuje Vuhan: Muzej revolucije i Muzej geologije daju dvostruki kontekst životu prethodnika: Prvi objašnjava razloge i posljedice kineske revolucije, a u drugom se nalaze važni dijelovi historije svijeta koji uključuju skelete dinosaura i kristale.

Hram Guiđuan iz vremena dinastije Ćing predstavlja jedan od četiri najveća hrama u Hubeju. I dalje služi prvobitnoj namjeni, a za turiste je zatvoren kako bi oni koji u njemu meditiraju imali svoj mir. Tu su, također, izloženi i mnogi predmeti koji na sebi imaju elemente budizma.

Sa 35 visokoškolskih ustanova i nekoliko naučno-tehnoloških centara i parkova, Vuhan je najznačajniji univerzitetski centar u Kini. Nekad su poljoprivreda i čelik bili kičma gradske ekonomije, a u 21. stoljeću Vuhan se razvio u trgovinski i industrijski centar Kine. U usponu su elektronski, IT i automobilski sektor.

Žuti ždral

Najpoznatija znamenitost grada je kula Žuti ždral, sagrađena 223. godine, a tu su i Bjanžong zvona smještena u Provincijskom muzeju na brdu Zmija iznad istočnog jezera Dong Hua. Od novijih građevina po kojima je grad poznat izdvajaju se dvije visoke zgrade – Minšeng Bank kula i Vuhan svjetski trgovinski centar. 

Jezero sa 99 obala

"Jezero sa 99 obala" predstavlja pravo osvježenje za sve koji se umore od višemilionskog grada i užele se prirode. Okružuje ga, otprilike, 50 kvadrata zelene površine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.