REAKCIJE Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Komšić: Vučić ne osuđuje politiku razbijanja BiH, a Dodik galamom krije strah

Kao što smo Dodiku i ranije poručili, niti ima moći niti snage da bilo koju najavu ostvari

Avaz.ba
15.02.2020 18:02

Željko Komšić

Foto: Arhiv

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je da je današnji govor Milorada Dodika u Beogradu dokaz da je konačni cilj takve politike razbijanje države Bosne i Hercegovine i stvaranje tzv. Velike Srbije.

Istakao je kako, nažalost, takve riječi nisu naišle na bilo kakvu osudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nego na prešutno odobravanje.  

Novi sukobi

- Nama već odavno ništa ne znače fraze koje gospodin Vučić izgovara tim prilikama, poput fraza o poštivanju teritorijalnog integriteta, dok mu istovremeno Dodik puše za vratom i najavljuje nove sukobe na ovim prostorima, jer put koji on spominje i kojim želi krenuti je put sukoba. Bilo bi dobro kada bi gospodin Vučić, koji često govori da je najvažnije sačuvati mir, konačno kazao ko taj mir ugrožava. Ugrožava li ga Dodik ovakvom politikom ili to Vučić tek sebe obuzdava od srljanja u sukob - rekao je Komšić, koji se danas nalazi u zvaničnoj posjeti Vatikanu.

  • Milorad Dodik
    Milorad Dodik Foto: Arhiv

Dodao je kako je jasno ko ga ne ugrožava i da je to bosanska strana, koja je i nakon svega, agresije i genocida, pružila ruku, ali, izgleda, uzalud.

- Uzalud, jer je pružamo istim onim politikama u Srbiji koje su nas htjele doći, ne te ruke, nego glave i glava svih nas koji volimo ovu državu i ne želimo niti tražimo ništa više osim toga da se u nju konačno prestane zadirati. Što se tiče samog Dodika, nakon što je raportirao Vučiću i sebe doveo na nivo Andrije Mandića, ponovo je uspio izreći dvije kontradiktorne tvrdnje u istoj rečenici, da hoće i mir i rasturanje države. Nešto od to dvoje mora odabrati, premda mi znamo šta on hoće - rekao je Komšić.

Sakriti strah

 

On je rekao kako je jasno da je strah od vlastitih poteza učinio svoje i sada (Dodik) galamom pokušava sakriti strah od izjava na koje ga niko nije tjerao i kojima nikog nije naročito impresionirao, osim, možda, Vučića.

- Kao što smo mu i ranije poručili, niti ima moći niti snage da bilo koju najavu ostvari. Međutim, upamtit ćemo to da su njegove želje u Beogradu naišle na razumijevanje - rekao je Komšić. 

Komentari

NA VRH