BANJA LUKA

Višković: Nikoga ne treba plašiti definiranje međuentitetske linije

I zbog građana, kako bi se izbjegli problemi koje imaju, neophodno je, naveo je, da se utvrdi dokle dosežu nadležnosti RS, a gdje ih preuzima Federacija BiH i obrnuto

Radovan Višković. Avaz

Fena

18.2.2020

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković najavio je danas da će se obratiti Vladi Federacije BiH kako bi se formiralo radno tijelo ili komisija koja bi se bavila definiranjem granične linije između dva bh. entiteta Republike Srpske i Federacije BiH.

- To nikoga u BiH ne treba da plaši - rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Kazao je da, prema Ustavu i zakonu, postoji međuentitetska linija između dva entiteta i niko ne može reći da li se to poštuje ili ne niti je izbrisati.


Radovan Višković. Arhiv

Višković je rekao da će Vlada RS postupiti u skladu sa sinoć usvojenim zaključkom Narodne skupštine RS, kojim je zadužena da nastavi ranije započete pregovore s Vladom Federacije BiH radi definiranja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

- I u proteklom periodu smo imali komisiju koja je radila na tom pitanju, ali je nastao zastoj iz određenih razloga i sada samo želimo da se time pozabave stručni i kvalificirani kadrovi - rekao je on.

I zbog građana, kako bi se izbjegli problemi koje imaju, neophodno je da se, kako je naveo, utvrdi dokle dosežu nadležnosti RS, a gdje ih preuzima Federacija BiH i obrnuto.

- Sve ovo ne znači da neko ima zadnju namjeru, kako se želi tumačiti, već je međuentitetska linija ustavna kategorija, koja postoji, ali u nekim dijelovima nije tačno definirana i građani u tim dijelovima imaju problema da ostvare svoje pravo - kazao je entitetski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.