PROJEKTI

Zbog korone prolongira se uvođenje kineskih kompanija u Blok 7

Planirali smo da kineske kompanije već od marta ili aprila preuzimaju dio po dio gradilišta, ali zbog problema na koji nismo utjecali ni mi, a ni oni, plan je za sada stopiran, kaže Salkić

Blok 7: Pojačani pripremni radovi. Arhiv

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

19.2.2020

Zbog globalnog problema s koronavirusom uvođenje kineskih kompanija na plato Bloka 7 u Tuzli bit će prolongirano na određeno vrijeme. 


Pripremni radovi

- Planirali smo da kineske kompanije već od marta ili aprila preuzimaju dio po dio gradilišta, ali zbog problema na koji nismo utjecali ni mi, a ni oni, plan je za sada stopiran. No, mi s našim partnerima iz Kine usaglašavamo druge stvari elektronskim putem i vjerujem da krajnji rok za završetak gradnje Bloka 7 neće biti ugrožen – kaže Senad Salkić, direktor za kapitalne investicije „Elektroprivrede BiH“.  

Pripremni radovi koji su počeli prošle godine izvode se pojačanim intenzitetom, a kako kineske kompanije sukcesivno budu uvođene u posao, i one će dinamizirati opseg svog rada kako bi Ugovor o gradnji bio ispoštovan.


Salkić: Planovi su nepromijenjeni. Arhiv

Pripremni radovi „Elektroprivredu BiH“ koštat će 17,9 miliona KM, a izvođači su izabrani na tenderu i riječ je o domaćim kompanijama. Rok za završetak pripremnih radova iznosi 12 mjeseci, a za gradnju Bloka 7 dat je rok od 56 mjeseci.

Kreditno zaduženje

- Do kraja 2024. godine, dakle, trebali bismo imati sagrađen Blok 7, koji je zamjenski blok za postojeće blokove 3, 4 i 5. Snage je 450 MW, ali će, za razliku od sadašnjih blokova, proizvoditi deset posto električne energije više i trošiti 1,1 milion tona uglja manje na godišnjem nivou – pojašnjava Salkić.

Vlada FBiH i „Elektroprivreda BiH“ potpisale su sporazum o kreditnom zaduženju s državnom kineskom „Exim bankom“, što su oba doma Parlamenta FBiH i potvrdila, a stigla je saglasnost i državne vlade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.