SAZNAJEMO

Blok 7: „Elektroprivreda BiH“ plaća 214 miliona KM avansa Kinezima

Da bi bili ispoštovani ugovor i investicija vrijedna 1,4 milijarde maraka, EPBiH mora obaviti svoj dio posla, kaže Salkić

Blok 7: Pripremni radovi pri kraju. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

17.6.2020

„Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) uplatit će 214 miliona KM avansa kineskim partnerima do kraja mjeseca, a radi se o izvođačima radova na Bloku 7 Termoelektrane (TE) Tuzla.


Kreditna sredstva

Na ovaj način ova državna firma ispoštovat će svoj dio obaveza iz ugovora i investicije vrijedne 1,4 milijarde maraka, koju su odobrili Vlada i Parlament Federacije.

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ i Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u EPBiH.


Salkić: Čekamo dolazak izvođača. Avaz

Državna firma osigurala je ova sredstva putem kreditnog zaduženja. Salkić nam je pojasnio da ranije ova sredstva izvođaču radova, koji čini konzorcij „China Gezhouba Group Company Ltd - CGGC'' i „China Energy Engineering Group“, nisu bila uplaćena zbog pandemije koronavirusa.

- Bez obzira na sve, konačan rok izgradnje nije ugrožen jer se u međuvremenu radilo na baznom dizajnu. Osim toga, pripremni radovi idu svojim tokom i tu nema kašnjenja. Kako smo ranije i najavili, mi ćemo Kinezima predati kompletno gradilište - rekao je Salkić.


Pripremni radovi

Kada su u pitanju pripremni radovi, oni su koštali 18 miliona KM. Izvođači su konzorcij firmi „ITC Zenica“, „Prijedor putevi“ i „Integral“ Banja Luka. I ove firme izabrane su na međunarodnom tenderu, a već su uradile skoro pa više od 80 posto posla.

- Sada čekamo povoljnu epidemiološku situaciju da uvedemo izvođače iz Kine u gradilište. Oni su već upoznati s baznim dizajnom - kazao je Salkić.


Šta je sve urađeno

Firme koje su angažirane na pripremnim radovima već su obavile poravnjavanje terena, završile kanale za vodu, kolektore. Nabavljene su u cijevi za izmještanje cjevovoda. U narednom periodu započet će izgradnja ograde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.