SARAJEVO Prva sjednica nakon usvajanja zaključaka NSRS

Nekoliko bitnih tema danas na stolu u Predsjedništvu BiH

Milorad Dodik je i ranije blokirao taj proces i izvjesno je da bi naša zemlja mogla izostati iz tog važnog programa

Avaz.ba
19.02.2020 12:45

Danas sjednica Predsjedništva BiH

Foto: Arhiv

Sjednica Predsjedništva BiH održat će se danas, i to prvi put nakon usvajanja spornih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske kojima su zvaničnici tog entiteta na državnom nivou potvrdili da će blokirati donošenje bilo kakvih odluka dok se strane sudije ne odstrane iz Ustavnog suda BiH. 

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, za medije je ranije kazao da će u Predsjedništvu sve blokirati, pa makar se radilo i o vremenskoj prognozi. Međutim, još ostaje da se vidi hoće li danas postupiti tako.

  • Bitne odluke danas
    Bitne odluke danas Foto: Arhiv

Na današnjoj sjednici trebalo bi se naći nekoliko bitnih odluka. Među tim odlukama bi se, između ostalog, trebalo naći i davanje saglasnosti za učešće BiH u međunarodnom ocjenjivanju učenika PISA 2021.

Milorad Dodik je i ranije blokirao taj proces i izvjesno je da bi naša zemlja mogla izostati iz tog važnog programa. Međutim, prema svemu sudeći, jedina opcija je da druga dva člana Predsjedništva preglasaju Dodika. Osim ovog važnog programa, na dnevnom redu bi se trebala naći i dva važna međudržavna sporazuma.

Naime, radi se o sporazumu o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije te sporazum o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije.

Članovi Predsjedništva naše zemlje trebali bi danas dati saglasnost i za davanje odobrenja za zaključivanje memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i ministarstva unutrašnje sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija.

Komentari

NA VRH