SARAJEVO Ambasadori Njemačke i Francuske razgovarali sa ministricom civilnih poslova BiH

Uber i Ruson kod Gudeljević: Dobri rezultati RYCO centra

Naglašeno je partnerstvo Njemačke i Francuske u podršci radu Regionalnog centra za saradnju mladih

Avaz.ba / Fena
19.02.2020 14:15

Gudeljević je informirala sagovornike o širokim nadležnostima Ministarstva civilnih poslova

Foto: Ministarstvo civilnih poslova

Ambasadorica Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uber (Uebber) i ambasador Francuske Gijom Ruson (Guillaume Rousson) zajedno su posjetili Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i sa ministricom Ankicom Gudeljević razgovarali o budućoj saradnji.

Gudeljević je informirala sagovornike o širokim nadležnostima Ministarstva civilnih poslova, a najviše interesiranja iskazano je za moguću saradnju u pitanjima koja se odnose na mlade, kulturu i obrazovanje.

  • Sa sastanka: U fokusu Ministarstva saradnja s drugim nivoima vlasti
    Sa sastanka: U fokusu Ministarstva saradnja s drugim nivoima vlasti Foto: Ministarstvo civilnih poslova

Naglašeno je partnerstvo Njemačke i Francuske u podršci radu Regionalnog centra za saradnju mladih (RYCO), osnovanog po uzoru na Francusko-njemačku kancelariju za mlade radi omladinske saradnje i umrežavanja na zapadnom Balkanu. Konstatirano je da RYCO ima dobre rezultate te da treba nastaviti podršku, s čime se složila i  Gudeljević.

Tema i obrazovanje

Naglasila je da će fokus u njenom radu biti uspostavljanje što bolje komunikacije sa predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH u svim područjima u kojima ulogu koordinatora ima Ministarstvo civilnih poslova. Kao dobar primjer navela je nedavnu sjednicu Konferencije ministara u oblasti zdravstva u BiH, na kojoj se razgovaralo o mjerama sprečavanja širenja koronavirusa.

Pažnja je posvećena i obrazovanju, odnosno mogućnostima da se dobra iskustva drugih država primijene u BiH, kao i unapređenju saradnje u sportu.

Komentari

NA VRH