PRES-KONFERENCIJA

Dodik iznerviran zbog preglasavanja: Progon okačite mačku o rep

Predstavnici RS bit će protiv svih odluka na državnom nivou

Milorad Dodik. M. Kadrić

Piše: Avaz.ba

19.2.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako je odbio glasati o bilo kojoj tački dnevnog reda današnje sjednice Predsjedništva BiH, među kojima je, kako je naveo, i ona o identifikacionim dokumentima između BiH i SAD.  

- Ja sam odbio da se to potpiše čisto iz principijelnog razloga – nedonošenje odluke i ne davajući legitimitet odlukama. Dakle, nastavit ćemo to da radimo i u budućem vremenu – dodao je Dodik.

Ne damo RS

Naveo je i kako Klub SNSD-a i drugi predstavnici srpskog naroda, zajedno sa HDZ-om i njihovim predstavnicima, planiraju da sutra ili najkasnije prekosutra predaju Predstavničkom domu PSBiH Prijedlog zakona o prestanku mandata stranim sudijama i izboru domaćih sudija iz BiH.

- Taj prijedlog je usaglašen, on će biti predat. Mi želimo da se u okviru procedura rješavaju ta pitanja. Ova kriza nedonošenja odluka može da bude završena samo ukoliko Ustavni sud BiH poništi svoju odluku i ukoliko se izbace strane sudije iz Ustavnog suda. Inače neće biti moguće donijeti bilo koju odluku na bilo kojem organu BiH (Vijeću ministara, Predstavničkom i Domu naroda) – poručio je Dodik.

Naveo je i da će se predstavnici RS u državnim institucijama sastati sutra u Istočnom Sarajevu i odlučiti hoće li se nedonošenje odluka "svesti na niži nivo, na nivo akata u formi rješenja".

Sa pres-konferencije. Avaz

- Niko ne treba da sumnja u ozbiljnost trenutka. Srbi su već duže vrijeme u BiH poniženi kao konstitutivni narod i kao RS. Pokušaji da se na ovaj način oduzme imovina, samo je znak da se želi razgraditi RS. Nama je stalo do RS i mi ne damo RS, nećemo je dati po bilo koju cijenu. Mislim da je ovo principijelno. Pozivamo na dijalog. Time što predlažemo zakon Predstavničkom domu mi želimo da po procedurama rješavamo ovo pitanje. Ali, sigurno nećemo prihvatiti da neko odbije rješavanje tog pitanja. Kao što znate, NSRS je donijela u zaključku obavezu da za 60 dana razmatra ponovo ovo pitanje, a na tom zasjedanju, ukoliko stvari budu išle tako kako se najavljuju, da se neće prihvatiti prijedlozi zakona od strane Bošnjaka, ne razumijevajući zašto, jer je u samom prijedlogu predviđeno da supstituciju tri stranaca, vrši se na taj način, da to bira Predsjedništvo BiH, a potvrđuje Dom naroda PSBiH, a ostali kako su do sada birani, dva u RS, dva u FBiH, ostalo bi da budu birani tako, jer je to ustavna kategorija – pojasnio je Dodik.

Kako Bakir kaže, izdržat ćemo

On je naveo kako oni koji ne žele da odlučuju, nemaju nijedan prijedlog, osim da stranci ostanu.

- Grdno se varaju da će čuvati BiH. Iza ovog pitanja mi, u RS, nećemo ići. Niko iz RS neće više odlučivati. I da znate, bit ćemo na sve i jednoj sjednici, naše ustavno pravo je da glasamo za i protiv i mi ćemo to ustavno pravo koristiti. Ja sam danas bio na sjednici Predsjedništva, bit ću na sve i jednoj koja se sazove, svi naši delegati i poslanici bit će na Predstavničkom i Domu naroda - rekao je Dodik. 

Podsjetio je da su delegati u Domu naroda PSBiH na posljednjoj sjednici bili protiv svih tačaka te da će na isti način glasati i poslanici u Predstavničkom domu. 

- Vidjet ćete kako će glasati i održavati sjednice Vijeća ministara, ali neće donijeti nijednu odluku. Neće donijeti ni o produženju privremenog finansiranja u BiH. Ako neko hoće haos, neka ga izvoli. Pošto Bakir Izetbegović uvijek kaže da treba izdržati, evo, i mi ćemo izdržati – rekao je Dodik.


Smutnje i spodobe

Ustavnim sudom BiH upravlja OHR, rekao je Dodik.

- Zamislite tog visokog predstavnika koji je prije nekoliko godina napisao Ustavnom sudu, gdje kaže: "Odluke Ustavnog suda ne mogu derogirati, poništiti odluke visokog predstavnika", da bi prije nekoliko dana podržao odluke visokog predstavnika. O kakvim se to smutnjama radi? O kakvim se to spodobama ovdje radi, šta on misli da smo mi bez pameti ovdje i da mi možemo da prihvatimo da on nama podvaljuje, da mi vičemo, uredu je? Ili da pričaju o vladavini prava i činjenici da je to Ustani sud kao nešto donio odluku pa sad mi samo iz te činjenice moramo to da uradimo... Gdje je legitimnost – rekao je Dodik.

Naveo je kako je nekoliko puta potvrđena nelegitimnost i povreda prava konstitutivnih naroda sasvim dovoljna da se izgubi legalitet.

- Evo, poduzmite mjere, eto vam vaš i Sud i Tužilaštvo da vidim šta ćete. Možete da objesite mačku o rep bilo kakav progon. A ukoliko se to uradi, RS će poduzeti mjere. Ukoliko to uradite protiv mene, neće poduzeti mjere. Ali, poduzmite mjere protiv bilo koga iz RS, osim mene, RS će donijeti mjere pa ćete vidjeti kako će raditi Sud i Tužilaštvo u BiH - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.