SJEDNICA

Ustavni sud: Danas o Dodikovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi BiH

Sporne procedure prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zastavi iz 2004. godine

Sjednica Ustavnog suda BiH održava se danas. Arhiv

Piše: E. H.

15.7.2021

Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici između ostalog razmatrat će zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti odrebi Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.


Dodik je 7. novembra 2019. godine podnio apelaciju

Podsjećamo, Dodik je 7. novembra 2019. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH. Naime, u svom zahtjevu Dodik ne spori izgled i oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu sporne procedure prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zastavi iz 2004. godine, kada su one usvojene bez potvrde Predsjedništva BiH.


Zahtjev 24 zastupnika Parlamenta BiH

Na današnjoj sjednici Ustavnog suda BiH trebao bi se naći i zahtjev 24 zastupnika Parlamenta BiH za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Naime, registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan potvrdio je da se ovaj zahtjev 24 zastupnika iz Parlamenta BiH odnosi na odluke, ugovore i rješenja koja je donijela Vlada RS za koncesije za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.