KOMENTAR DANA

Do koje granice?

Raspakivanje Dejtona otvorilo bi razne pandorine kutije, ali, sigurno je, najviše bi problema krenulo upravo ka Republici Srpskoj

Meliha Smajkić. Avaz

Piše: Meliha SMAJKIĆ

20.2.2020

Političari iz Republike Srpske fabriciraju novi problem pričom o entitetskoj granici. S Miloradom Dodikom na čelu hoće, eto, da definiraju entitetsku liniju između RS i Federacije BiH. 

No, činjenice su neumoljive. Entiteti nisu države, a jedino države imaju granice, potcrtali su to u svojim komentarima na ovaj sramotan politički igrokaz brojni pravni stručnjaci, predstavnici međunarodne zajednice, ambasadori. Svi su saglasni u jednom, jedina priznata granica je ona države Bosne i Hercegovine. Ona nevidljiva između entiteta administrativna je linija, napravljena zbog procedura teritorijalnog razgraničenja.

No, očito je da Dodik pokušava napraviti novo žarište. Ova avantura, već je jasno, ne može mu donijeti poene ni na kratke staze, kako je to bilo do sada.


Meliha Smajkić. Avaz

Dovođenjem Dejtonskog sporazuma u pitanje Dodik i odani mu pobočnici rade samo u korist vlastite štete. Pravni argumenti na strani su BiH. Dejton je neumoljiv.

Raspakivanje ovog paketa otvorilo bi razne pandorine kutije, ali, sigurno je, najviše bi problema krenulo upravo ka Republici Srpskoj, koja je produkt Dejtona, nastala upravo zahvaljujući tom mukotrpno postignutom sporazumu.

Međutim, priča o granicama i povlačenju crte zasigurno je mnogo bolja za nacionalističke uši od priče o ekonomiji ili otvaranju radnih mjesta, egzodusu mladih, višim penzijama.

Dodika smo nerijetko gledali u ulozi zaštitnika svih mogućih srpskih interesa, ali ovim potezom, čiji je kreator, očito želi povratiti svoj nacionalistički ugled.

Šta se skriva iza ovih prilično neracionalnih poteza, teško je za sada odgovoriti. Istina, scenarija ima više, neke smo prepoznali, neki se tek naziru, ali teško se oteti utisku da je Dodik zaista izgubio kompas.

Ma šta govorio i radio, jasno je (barem do sada bilo) da zna do koje granice može ići. Ovog puta prelazi sve granice. Pa i kad crta te nevidljive, nemoguće entitetske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.