REAKCIJE

Među entitetima nema granice, samo je administrativna linija

Cilj Dodikove politike je ucjenjivati i iznuđivati određene ustupke, ali neće ih dobiti, rekao Begić

Nevidljivu entitetsku liniju žele isfabricirati kao granicu. Arhiv

Piše: A S. Muhić / vaz.ba

19.2.2020

Milorad Dodik želi glumiti državu. Hoće da utvrdi granice, da zna gdje bi mogao zabosti kočiće. U Dejtonu uopće nije bilo govora o granicama entiteta, nego samo o razgraničenju između entiteta zbog procedura teritorijalnog odnosa.  

Kazao je ovo jučer za „Dnevni avaz“ Safet Oručević učesnik pregovora u Dejtonu 1995. godine i bivši gradonačelnik Mostara, komentirajući zaključke Narodne skupštine RS


Otkinut motor

- On ovo sve radi zbog činjenice da je nemoćan. Dodik je kao otkinut motor od aviona i ne zna gdje goni. Glumi Kataloniju, a i ona je propala – kazao je Oručević. 

Profesor ustavnog prava na Tuzlanskom univerzitetu Zlatan Begić potvrdio je za naš list da „ne postoji nikakva entitetska granica, nego unutrašnja administrativna linija razgraničenja između dva entiteta“. 

Oručević: Dodik ovo radi jer je nemoćan. Arhiv

- Šta može biti cilj politike koja je vrlo opasna, dobro znamo. Cilj je ucjenjivati i iznuđivati određene ustupke. Ali, neće ih dobiti. Sve što se dešava posljednjih dana u RS u najvećoj mjeri dovodi u pitanje Republiku Srpsku, jer dovođenjem Dejtonskog sporazuma u pitanje neće biti dovedena u pitanje država BiH kao subjekt međunarodnog prava, ali itekako može dovesti entitet. Pravni argumenti u potpunosti su na strani BiH - naglasio je Begić.

Politiku vlasti u RS nazvao je hazarderskom i manipulacijom vlastitim narodom. 

Original tlocrta

Kasim Trnka, bivši sudija Ustavnog suda i član Venecijanske komisije, također je naglasio da entiteti nemaju granicu. 

Begić: Pravni argumenti na strani BiH. Arhiv

- Entiteti nisu država, imaju samo međuentitetsku liniju razgraničenja. Samo države imaju granicu. Original tlocrta, s jasno ucrtanom međuentitetskom linijom, nalazi se u Stejt departmentu – kazao je Trnka.


Višković želi komisiju, Novalić ne želi ni čuti

Premijer FBiH Fadil Novalić odbacio je jučer tvrdnje iz bh. entiteta RS da su započeti razgovori o entitetskoj liniji, što je jedan od zaključaka Narodne skupštine. 

- Federacija BiH nije niti će ikad učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se tiču entitetske linije – kategoričan je Novalić. 

Bez obzira na to, njegov kolega iz RS Radovan Višković najavio je da će se obratiti Vladi FBiH kako bi se formiralo radno tijelo koje bi se bavilo definiranjem granice između dva entiteta.

- To nikoga u BiH ne treba plašiti - rekao je Višković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.