KRIZA Uz mobilne timove prve pomoći rade i ljekari i psiholozi

Crveni križ FBiH: Više od 3.000 intervencija za migrante u 2020. godini

Značajna je podrška i u toplim obrocima, paketima hrane i higijene, distribuciji čarapa, vreća za spavanje, deka, odjeće, obuće

Avaz.ba
22.02.2020 12:22

Aktivisti Crvenog križa neumorni

Foto: Avaz

Mobilni timovi prve pomoći Crvenog križa Federacije BiH neprestano rade na zdravstvenom i humanitarnom zbrinjavanju migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini.

Timovi raspoređeni u Sarajevu, Tuzli, Kalesiji, Mostaru, Ključu, Cazinu i drugim bh. gradovima svakodnevno su na usluzi za pružanje prve pomoći i psihosocijalne podrške.

- Godina iza nas bila je veliki izazov svima nama. Uspjeli smo na najbolji način pružiti osnovne uvjete za humanitarno zbrinjavanje migranata kako u kampovima tako i izvan njih. Veliki broj volontera i profesionalaca bio je angažiran kako bi im bila olakšana patnja i omogućen dostojanstven boravak osoba u pokretu - izjavio je za "Avaz" Jasmin Nikšić, koordinator zdravstvenog zbrinjavanja migranata u Crvenom križu Federacije BiH.

 • Mobilni timovi Crvenog križa FBiH pružaju pomoć migrantima
  Mobilni timovi Crvenog križa FBiH pružaju pomoć migrantima Foto: Avaz

I početkom ove godine zabilježen je znatan broj intervencija koje volonteri i uposleni u strukturi Crvenog križa Federacije BiH pružaju.

- U nepuna dva mjeseca obuhvatili smo 3.151 migranta kojem smo pružili 1.569 intervencija prve pomoći i 1.467 usluga psihosocijalne podrške. Uz mobilne timove prve pomoći rade i ljekari i psiholozi Crvenog križa. U ovoj godini pruženo je 86 usluga od psihologa i 201 medicinski pregled i konsultacija od ljekara - navodi Nikšić.

 • Zabilježen je znatan broj intervencija
  Zabilježen je znatan broj intervencija Foto: Avaz

Volonteri, osim zdravstvenog zbrinjavanja, rade i na podizanju svijesti o trgovini ljudima i krijumčarenju, kao i aktivnostima zdravstvenog prosvjećivanja i prevenciji zaraza.

 • Značajna je podrška i u toplim obrocima, paketima hrane i higijene
  Značajna je podrška i u toplim obrocima, paketima hrane i higijene Foto: Avaz

Značajna je podrška i u toplim obrocima, paketima hrane i higijene, distribuciji čarapa, vreća za spavanje, deka, odjeće, obuće.

 • Timovi raspoređeni u Sarajevu, Tuzli, Kalesiji, Mostaru, Ključu, Cazinu...
  Timovi raspoređeni u Sarajevu, Tuzli, Kalesiji, Mostaru, Ključu, Cazinu... Foto: Avaz

- Važno je napomenuti da su formirani i timovi za obnavljanje porodičnih veza i postavljen je OPV ured u kamp Blažuj te uspostavljena ambulanta Crvenog križa. Na ovaj način pružamo mogućnost i spajanja članova porodica, održavanje njihovog kontakta, punjenje mobilnih telefona i sl. - ističe Nikšić.

Komentari

NA VRH