USPJESI

Čuvenom metodom pomaže djeci sa poteškoćama u motoričkom razvoju

Bilo je izuzetno zahtjevno, ali se trud na kraju isplatio, kaže Čančar

Čančar: Sve je više djece koja trebaju našu pomoć. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

25.2.2020

Melisa Čančar iz Zenica, diplomirani fizioterapeut, prvi je Vojta terapeut u Federaciji Bosne i Hercegovine, a edukaciju, koja je trajala skoro dvije godine, završila je na Akademiji za razvojnu rehabilitaciju u Zagrebu.

Najveći motivator

I sama je majka djevojčice sa poteškoćom u motoričkom kretanju i ona joj je bila najveći motivator u profesionalnoj priči o Vojta konceptu, koja, kako je kazala u razgovoru za “Dnevni avaz”, nije bila nimalo jednostavna.

- Učili smo praktični dio, da radimo na djeci, adolescentima i odraslima. Bilo je izuzetno zahtjevno s obzirom na to da su predavanja i praktičan rad trajali od ujutro do navečer. No, trud se na kraju isplatio – ističe Čančar.

Vojta terapija je neurorazvojna metoda kod koje se u tačno definiranim položajima (na leđima, boku i potrbušni) pritiscima na tačno određena mjesta (zone podraživanja) izaziva aktivacija mišića u cijelom tijelu.


Čančar: Bilo je izuzetno zahtjevno s obzirom na to da su predavanja i praktičan rad trajali od ujutro do navečer. Avaz

Govoreći iz iskustva, jer radi u Centru za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, Čančar ističe da je, nažalost, sve više onih kojima je ova vrsta terapije potrebna.

- Ova metoda može se primijeniti kod svakog djeteta koje dolazi kod nas. Nažalost, sve je više djece koja trebaju našu pomoć. U primjeni metode važno je izgraditi odnos terapeut-roditelj, jer se roditelj obučava da je primjenjuje kod kuće i moraju biti pod stalnim nadzorom Vojta terapeuta – kaže ona.


Velika odgovornost

Na kraju, ne krije da još nije svjesna da je jedini Vojta terapeut u Federaciji. Ali, odgovornost zbog te činjenice, ističe, izuzetno je velika.

Djeca iz drugih kantona

Vojta metode primjenjuju se prvenstveno u rehabilitaciji djece, a s vremenom se područje primjene proširilo pa se danas često primjenjuje i u neurologiji, ortopediji, gerijatriji...

- Ova metoda je besplatna i trenutno je dostupna pri Centru za ranu intervenciju i razvoj. Ali, očekujemo podršku od Ministarstva zdravstva pa da ovu uslugu pružamo i djeci iz drugih kantona – optimistična je Čančar.

Profesor Vaclav Vojta, poznati češki neurolog, tokom rada s djecom s cerebralnom paralizom razvio je neurorehabilitacijski kompleks nazvan Vojtin princip.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.