BANJA LUKA

Borenović: RS osloboditi od nenarodnog režima

Ono što je najvažnije jeste da opozicija ima samo jednog kandidata, rekao Šarović

Branislav Borenović. Avaz

Piše: A. Č. / Avaz.ba

24.2.2020

U Banjoj Luci završen je sastanak delegacija SDS-a i PDP-a predvođenih predsjednicima stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem. 

Borenović je istakao da je riječ o jednom u nizu sastanaka koji će se održati u narednom periodu.

- Meni je važno da zajedno sa Šarovićem i ključnim ljudima u Republici Srpskoj sarađujemo kako bismo RS oslobodili od nenarodnog režima, kako bi bila slobodna i jednaka za sve i to je izuzetno važno u narodnom periodu. U svom ovom sivilu želimo pokazati samo da smo spremni raditi i pokazati da su liderstvo i ljudi koji vode SDS i PDP spremni da se izbore sa svim izazovima - rekao je Borenović.

Što se tiče kandidature za gradonačelnika Banje Luke, Borenović smatra da treba okupiti sve političke partije koje gledaju jednako na stanje u Banjoj Luci i RS. 

- Znate da je Gradski odbor PDP-a kandidirao Draška Stanivukovića. Mladen Ivanić neće biti kandidat, kako se špekulira. Želimo da definiramo strategiju s ciljem jednog kandidata SDS-a, PDP-a i šireg kruga političkih stranaka koji će podržati i okupiti cijelu opoziciju, ali i sve ljude koji žele promjene u lokalnim sredinama - istakao je Borenović.

Komentirajući povlačenje vitalnog interesa Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH u vezi s davanjem saglasnosti za dolazak predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Borenović smatra da sve što se dešava posljednjih dana pokazuje jednu vrstu turbulencije prema NSRS i korištenja važnog prava koje koristi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda kako ne bi bio preglasan.

- Svaki put u NSRS bit ćemo s jasnim stavom. Pravo koje koristi tamo gdje nema potrebe unosi dozu neozbiljnosti u rad određenih institucija. Mi ćemo svoje stavove vrlo jasno reći. Zvanični sastanak zvaničnih institucija je najbolje mjesto za reći stav, iznijeti slaganje ili neslaganje i reći o zakonskim rješenjima - rekao je Borenović.

Mirko Šarović. Avaz

Šarović smatra da nije bilo nimalo mudro Dodiku da ne da saglasnost za dolazak Đukanovića jer smatra da će RS diplomatski mnogo izgubiti.

- Ko ne želi biti s Đukanovićem, ne mora biti na tom sastanku. Ima mnogo načina da se iskaže nezadovoljstvo, a ovo je najgori način i jedna velika greška. Ove stvari je trebalo rješavati na drugačiji način. Smatram da je loše kako srpski član Predsjedništva BiH rješava ovakve stvari - poručio je Šarović.

Dodao je da bi za SDS i cijelu opoziciju bilo korisno da Milan Radović bude dio opozicije i da bi bio zadovoljan ako prijeđe.

- Još ne mogu o tome govoriti jer se radi o osobi s kojom dijelimo mnogo toga zajedničkog, a koja želi samo najbolje za Republiku Srpsku - rekao je Šarović.

- Ono što je najvažnije jeste da opozicija ima samo jednog kandidata, ne dva ili tri, nego samo jednog, i to je poruka za SDS, PDP, ali i sve one koje žele da sruše trenutnu vlast u Republici Srpskoj. Podržat ćemo onog kandidata koji možda ima najviše šansi da pobijedi. Politike SNSD-a i SDS-a gotovo da nemaju ništa zajedničko i, ukoliko bi SNSD rekao da je pogriješio u Bijeljini i da je spreman da prihvati politiku SDS-a, onda bismo možda mogli razgovarati - rekao je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.