LONDON

Predsjedavajući Tegeltija razgovarao s predsjednicom Vlade Srbije

Robna razmjena premašila iznos od dvije milijarde eura, što je najviši nivo do sada

Avaz.ba

24.2.2020

Susret Tegeltije i Brnabić u Londonu. Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je u Londonu s predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić o modalitetima unapređenja saradnje BiH i Srbije. 

Ocijenivši da je saradnja sa Srbijom na visokom nivou, predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio da je robna razmjena premašila iznos od dvije milijarde eura, što je najviši nivo do sada.

Predsjednica Vlade Brnabić je pozvala predsjedavajućeg Tegeltiju u zvaničnu posjetu Republici Srbiji.

Tegeltija je precizirao da je na sastanku razgovarano o završetku mosta u Bratuncu, za koji je Vijeće ministara donio odluku na svojoj prvoj sjednici, zatim o nastavku provođenja projekta autoputa Beograd - Sarajevo, te daljnjim aktivnostima u vezi s realizacijom ranije dogovorenih projekata s Republikom Srpskom, kao što su izgradnja hidrocentrala Buk-Bijela, Foča i Paunci.

Tegeltija je s Brnabić razgovarao i o inicijativi "Mali Šengen", za koju je Republika Srpska već dala saglasnost te je potrebno da stav o tome bude usaglašen na nivou BiH.

- Osim toga, iskoristio sam priliku da zahvalim predsjednici Vlade Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću na podršci koju Srbija pruža lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer se ona najviše ogleda kroz izgradnju lokalne infrastrukture, škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, što su osnovne pretpostavke za bolji i kvalitetniji život građana - istakao je Tegeltija.

Tegeltija je u Londonu učestvovao na investicionoj konferenciji o zapadnom Balkanu, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.