PROCESI

Otkrivamo detalje akcije: Umjesto kokaina, u Sarajevo stiglo brašno

Kako bi utvrdili gdje će droga završiti, Italijani, u saradnji s bh. policijskim agencijama, u kutije s bananama ubacili brašno, a ostavili male količine narkotika

SIPA: Učestvovali u akciji, pretresli kamion u Sarajevu. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

25.2.2020

Dvije osobe koje su uhapšene u akciji pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) krajem prošle sedmice pod sumnjom da bi mogle biti umiješane u krijumčarenje tone kokaina iz Italije u BiH puštene su na slobodu, otkriva „Avaz“.
Sve znali

Tržišna vrijednost kokaina veća je od 100 miliona maraka, a lanac trgovine presječen je u međunarodnoj akciji više policijskih agencije, od Italije, gdje je teret i otkriven, pa sve do naše zemlje.

Droga je bila sakrivena u kutijama s bananama, a jedan kontejner, kako saznajemo, stigao je krajem prošle sedmice i u Sarajevo.

No, prema informacijama „Avaza“, u već unaprijed pripremljenoj akciji pripadnika SIPA-e s inozemnim partnerima, u glavni grad BiH stiglo je tek nekoliko kilograma kokaina, koji je bio u bananama.

Drogu krili u bananama. SIPA

U ostalim paketima s voćem, umjesto droge, kako tvrde naši izvori, nalazilo se brašno. Umjesto da uhapse osobe koje su vršile utovar i isporuku, dogovoreno je da se akcija nastavi kako bi se utvrdilo ko će drogu preuzeti u Sarajevu i na kojoj će lokaciji biti ona dostavljena.

Uz dogovor s Italijanima i tužiocima ove zemlje, u pakete s bananama ubačene su vrećice s brašnom, a ostavljen mali broj kokaina kako operacija ne bi bila razotkrivena.

Dolaskom kamiona u BiH, prema nezvaničnim informacija na područje Novog Grada, odmah su uhapšene dvije osobe. Jedna od njih slovi za važnog poduzetnika, a saslušano je na desetine osoba koje su mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom.Tek početak

Odlučeno je da se dvije uhapšene osobe puste na slobodu. Zauzvrat, pristale su na saradnju i njihovi iskazi mogli bi pomoći istražiteljima.

- Ove osobe će pomoći da se razotkrije ova narkogrupa i lanac trgovine kokainom. Istraga se nastavlja. Ovo je tek početak – kaže naš izvor iz SIPA-e.


Praćen iz Crne Gore

Droga iz Italije prebačena je u Crnu Goru, a zatim kamionima prevezena na lokacije u BiH i Sjevernoj Makedoniji. Većina je trebala biti prebačena u BiH. SIPA je nakon ulaska kamiona iz Crne Gore u BiH odmah pratila kamion uz pomoć odašiljača koji su ubacili Italijani.


Jedan kontejner završio je u Sjevernoj Makedoniji, a u italijanskoj luci zaplijenjeno je 970 paketa kokaina.

 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.