SARAJEVO U Domu Oružanih snaga održana godišnja konferencija

Mašović: Prošla godina najuspješnija od uspostave OSBiH

Naši centri za obuku su u potpunosti komplementarni s NATO standardima, rekao Mašović

Avaz.ba / Fena
25.02.2020 13:29

Mašović: Privremeno finansiranje

Foto: Fena

Na godišnjoj konferenciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koja je održana danas u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, prezentirane su teme o edukaciji, obuci jedinica tokom 2019. godine, kao i problemima s kojima se OSBiH suočavaju tokom planskih aktivnosti.

Kako je kazao načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović, ovogodišnja konferencija je prilika da se sagledaju svi aspekti rada Oružanih snaga BiH u 2019. godini, kao i da se prezentiraju ključni sadržaji i sve ono što OSBiH očekuje po pitanju obuke u 2020.

- Prema svim pokazateljima, 2019. godina je najuspješnija od uspostave Oružanih snaga BiH. Međutim, OSBiH su tokom cijele godine funkcionirale po principu privremenog finansiranja, što je značajno utjecalo na pravovremeno izvršenje svih zadataka. Sve što je postignuto, uspjeli smo učiniti zahvaljujući profesionalizmu i posvećenosti pripadnika OSBiH - kazao je Mašović.

Priprema za modernizaciju

Ističe da je 2019. donijela značajno poboljšanje kapaciteta i funkcionalnosti centara za obuku, koji su danas spremni da podrže sve potrebe OSBiH u domenu obuke i unapređenja međunarodne saradnje.

- Naši centri za obuku su u potpunosti komplementarni s NATO standardima. Na ovaj način podižemo stepen pripravnosti za dostizanje punopravnog članstva u NATO-u. Za funkcionalnost OSBiH veoma su bitne i međunarodne vježbe. Više od 400 pripadnika OSBiH u 2019. godini učestvovali na 14 takvih vježbi. Na taj način smo se i pripremili za kompletan proces modernizacije koji će uslijediti - izjavio je generalpukovnik.

Napomenuo je da se u devet država na prestižnim vojnim akademijama trenutno obučavaju 202 pripadnika OSBiH. Centri za obuku OSBiH u 2019. godini su obučili 54 oficira, 63 podoficira i 207 vojnika.

  • Mašović: Povećanje aktivnosti u centrima za obuku
    Mašović: Povećanje aktivnosti u centrima za obuku Foto: Fena

NATO evaluaciju lake bataljonske pješadijske grupe

Mašović u 2020. godini očekuje povećanje aktivnosti u centrima za obuku, a kao jednu od najznačajnijih aktivnosti naveo je NATO evaluaciju lake bataljonske pješadijske grupe OSBiH, na kojoj će učestvovati više od 1100 pripadnika OSBiH.

Dodaje da je za poboljšanje funkcionalnosti OSBiH potrebno značajno povećanje budžetskih sredstava, što bi značajno poboljšalo uslova za život i rad pripadnika OS BiH, koji zbog velikog rizika kojem su izloženi i činjenice da su među najboljim ambasadorima BiH u svijetu zaslužuju povećanje plaća minimalno na državni prosjek.

Komentari

NA VRH