GORAŽDE Promovirana knjiga Marka Attile Hoarea

Bez podrške muslimana partizanski pokret ne bi uspio

To je obimna studija na 500 strana, koja traži čitaoca, ali je takva jedna knjiga postala najprodavanija u BiH, kaže Spahić

Al. B. / Avaz.ba
26.02.2020 23:34

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu organizirana je promocija knjige „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“, autora Marka Atile Hoarea. Ovim djelom ugledni britanski historičar i profesor SSST-a, pojašnjava kako je i zašto veći dio muslimana iz tadašnje BiH podržao Narodnooslobodilački pokret, te razbija nametnutu, pogrešnu percepciju da su u Drugom svjetskom ratu bili na drugoj strani.  

- To je priča o ulozi koju su muslimani imali u pobjedi partizana u Drugom svjetskom ratu. Partizani su pobijedili pod parolom - sloboda Bosne kao zajedničke domovine Srba, Hrvata i muslimana. Na taj način su mogli obezbijediti masovan pristup muslimana u partizane. Bez njihove pomoći to ne bi uspjeli. U partizanski pokret nisu se uključili samo obični ljudi, nego i predstavnici muslimanske elite, koji su pomogli partizanima, komunistima da osvoje vlast u BiH – kazao je Hoare.

Hoare je rođen u Londonu 1972. ali njegova majka je iz Splita i bivšu Jugoslaviju uvijek je doživljavao i kao svoju domovinu. Rat u našoj zemlji dočekao je kao student historije, pa se tako javilo interesovanje za proučavanje historije BiH. Do sada je objavio četiri knjige iz različitih historijskih epoha naše zemlje.

- Marko Atila Hoare je na jedan objektivan, utemeljen i dokumentiran način pokazao zašto i zbog čega su bosanski muslimani imali tako važnu, a on čak kaže i ključnu ulogu u drugom svjetskom ratu i NOP-u, ali i činjenicu da su partizani, za razliku od drugih pokreta koji su se u to vrijeme pojavili, dobili podršku muslimana. Radi se o ozbiljno izdavačkom i autorskom zahvatu. To je obimna studija na 500 strana, koja traži čitaoca, ali je takva jedna knjiga postala najprodavanija u BiH. I u regionalnim okvirima je postala veoma važna – kazao je Muamer Spahić, glavni urednik izdavačke kuće „Vrijeme“ iz Zenice.

Na promociji u Goraždu o knjizi su, pored autora i Muamera Spahića, govorili i Mustafa Spahić i Sedin Hadžimusić.

Komentari

NA VRH