KREDITI

Za izgradnju dvije dionice autoceste na Koridoru 5C 140 miliona eura

Riječ je o izgradnji 6,9 kilometara autoceste na dionici Tarčin - Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, te o dionici Poprikuša - Nemila u ZDK

Rivelini, Bevanda i Satler na današnjem potpisivanju ugovora. Ministarstvo finansija i trezora BiH

Avaz.ba / Fena

27.2.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini (Rivellini) potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o finansiranju, koji se odnosi na izgradnju dvije dionice autoceste na Koridoru 5C



Zahtjevni radovi

Bevanda je na konferenciji za medije precizirao da je time osigurano 140 miliona eura, a riječ je o kreditu Evropske investicijske banke koji je namijenjen za izgradnju 6,9 kilometara autoceste na dionici Tarčin - Ivan, od Sarajeva prema Mostaru. 

Kako je naglasio, radovi su zahtjevni, uključuju izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta na toj dionici.

Drugi dio sredstava bit će usmjeren na dionicu Poprikuša - Nemila u ZDK, ukupne dužine 5,5 kilometara. Bit će izgrađen dvocijevni tunel, dužine 3,6 kilometara.

- Ne treba naglašavati koliko je bitan svaki kilometar autoceste na Koridoru 5C, koliko su to složeni poslovi. Zato smo zahvalni što u Evropskoj investicijskoj banci prepoznaju tako važne projekte. Izgradnja dionice Tarčin - Ivan očekuje se do 2022., a radovi na dionici Poprikuše - Nemila do 2023. - naveo je Bevanda.

S potpisivanja ugovora. Ministarstvo finansija i trezora BiH

Također, naveo je da je kredit alociran na Federaciju BiH, a korisnik je Javno poduzeće "Auotoceste Federacije BiH". Uvjeti su, naveo je, povoljni, rok otplate 25 godina, uključujući grejs period od šest godina. Kamata je fiksna ili promjenjiva, dogovora se prije isplate svake tranše.

Direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Rivelini okarakterizirao je Koridor 5C kao jedan od najvažniji infrastrukturnih projekata u BiH.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) naglasio je da izgradnja autoputa znači kraće vrijeme putovanja, povećanje sigurnosti u saobraćaju, te smanjenje nivoa zagađenosti zraka, što je posebno važno za veće industrijske gradove. To znači i bolje trgovinske veze sa susjedima, ali i EU, što će dovesti do novih radnih mjesta.

Jača dinamika

Naveo je kako je gotovo polovina dionice Koridora 5C izgrađena ili je u procesu izgradnje, a priliku je iskoristio da pozove na ubrzanja dinamike radova preostalog dijela dionice.

- Možemo i moramo unaprijediti cjelokupnu dinamiku. Razgovarali smo o tome s predsjednicima vlada, uskoro ćemo organizirati sastanak kojem će prisustvovati i resorni ministri, predstavnici Evropske investicijske banke i Evropske banka za obnovu i razvoj - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.