NAJAVE

Vlada SBK radi na smanjenju parafiskalnih nameta

Potpuno ukidanje parafiskalnih nameta iznosilo bi 10 do 12 miliona KM, međutim, bilo bi iluzorno očekivati nešto takvo, kazala Mirjana Plavčić

Građani i firme uskoro bi mogli plaćati niže naknade i takse. D. Pucar

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

27.2.2020

Građani i firme u SBK uskoro bi mogli biti rasterećeni smanjenjem ili potpunim ukidanjem raznih taksi i naknada, odnosno parafiskalnih nameta.

Kantonalna vlada je, naime, na današnjoj sjednici usvojila izvještaj interresorne grupe za utvrđivanje i analizu parafiskalnih nameta u SBK, u kojem stoji sedam mjera kako zapravo pomoći prije svega privredi, a onda i građanima.



Realni sektor

Kako je kazao ministar privrede Nisvet Hrnjić, na općinskom nivou pronašli su čak 354, a na kantonalnom više od 200 taksi i naknada. 

- Veliko je opterećenje na realni sektor. Ponuđene mjere tiču se uspostave registra parafiskalnih nameta u Kantonalnom ministarstvu finansija, mjere podrazumijevaju i pojednostavljenje uplata naknada i taksi, smanjenje njihovog broja i objedinjavanje sličnih taksi. Idemo, dakle, u pravcu rasterećenja privrede - rekao je Hrnjić.

Kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić upozorila je na izravno smanjenje prihoda u kantonalnom budžetu.



Građani i firme uskoro bi mogli plaćati niže naknade i takse. D. Pucar

Smanjenje prihoda

- Dio je jedne opće klime da se mora ići u smanjenje parafiskalnih nameta, jer izdavanje jednog dokumenta u jednoj općini je dvije, a u drugoj 20 KM. Ono na što sam ja upozorila jeste izravno smanjenje prihoda. Potpuno ukidanje parafiskalnih nameta iznosilo bi 10 do 12 miliona KM, međutim, bilo bi iluzorno očekivati nešto takvo -  kazala je Plavčić.  

Premijer SBK Tahir Lendo kaže kako cijelu priču treba dobro odvagnuti.

Sigurno da ima nameta koji su neopravdano visoki, smanjenje bi privredi puno značilo. Treba sve dobro izanalizirati - kazao je Lendo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.