JUBILEJ

Savez lovačkih organizacija slavi 95 godina postojanja

Primarni ciljevi SLOuBiH-a uvijek su bili unapređenje lovstva, uzgoj i zaštita divljači, edukacija lovaca

Lovci iznose hranu u lovišta. S. Husejnović

Piše: S. Husejnović / Avaz.ba

27.2.2020

Savez lovačkih organizacija u BiH (SLOuBiH) u subotu, 29. februara, nizom aktivnosti obilježit će 95 godina postojanja. Ovo je organizacija koja oko sebe okuplja 50 lovačkih društava s više od 20.000 lovaca. Primarni ciljevi SLOuBiH-a uvijek su bili unapređenje lovstva, uzgoj i zaštita divljači, edukacija lovaca, koordinacija između lovačkih društava, kao i briga o prirodnim bogatstvima BiH. 

Posebno je bitna izdavačka djelatnost SLOuBiH-a, gdje već 80 godina izdaju edukativni časopis ''Lovački list'', priručnike, kao i niz izdanja o divljači, prirodi i ekologiji.


S prošlogodišnjeg obilježavanja. S. Husejnović

- Savez lovačkih organizacija jedna je od najvećih organizacija u BiH koja je posvećena, već 95 godina, unapređenju lovstva, edukaciji lovaca, očuvanju prirodnih resursa u BiH. Prva u nizu aktivnosti će biti svečana akademija na kojoj će biti uručiti priznanja, jubilarne plakete zaslužnim lovcima, kao i pravnim licima koji su podržali rad Saveza i doprinijeli unapređenju lovstva u BiH - rekao je Muhamed Hodžić, predsjednik SLOuBiH-a.

Kako nam je rekao Hodžić, lovci su uvijek u službi prirode, a prema informacijama koje je dobio s terena, pojedina lovačka društva već organiziraju iznos hrane u lovišta gdje je snijeg koji je sinoć pao mnogo veći nego što je u urbanim dijelovima, a sve u cilju uzgoja i zaštite divljači.

Također, lovačka društva i njihovi članovi i u ljetnom periodu rado učestvuju u aktivnostima u lovištima, od uklanjanja smeća i čišćenja izvorišta, preko uzimanja učešća u gašenju požara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.