MAGLAJ

Stotine torbi s porukama mira podijelit će u tri grada

Želja im je susresti se s kardinalom Puljićem i reisom Kavazovićem i naglasiti važnost mira, zajedničkog života i tolerancije

Na prvom treningu okupilo se petnaestak žena. Avaz

Piše: N. Br. / Avaz.ba

28.2.2020

U Volonterskom centru za socijalnu inkluziju u maglajskom naselju Fojnica počeli su treninzi šivenja u okviru projekta “Žene mira: Misija mira”. Projekt Udruženja „Fojničani“ finansijski je podržala Ekumenska inicijativa žena sa 14.000 KM, a planirano je da traje devet mjeseci.

Šupuković: Planiramo obići vjerske objekte. Avaz

Žene s područja Maglaja i Žepča same su izrazile želju da nauče šiti. Na kraju projekta nastat će stotine platnenih torbi s mirovnim porukama koje će se dijeliti na području Maglaja, Žepča i Sarajeva, jer, kako su naglasile, želja im je susresti se s kardinalom Vinkom Puljićem i reisom Huseinom ef. Kavazovićem i još jednom naglasiti važnost mira, zajedničkog života i tolerancije.

- Željele smo se družiti, nešto korisno napraviti i odaslati nama važne poruke. Planiramo obići vjerske objekte u tri grada i u svakom vjernicima ostaviti torbe s našim porukama kako bi se one proširile među svim vjernicima koji žive u našoj zemlji - pojasnila nam je Marica Šupuković, voditeljica Projekta.

Mačković: Lijepo se družimo. Avaz

Na prvom treningu okupilo se petnaestak žena. Čuli su se veseli žamor, smijeh, ugodan razgovor.

Uz edukatoricu Đurđicu Banović žene su savladavale osnove šivenja na savremenim mašinama. One koje već imaju određeno iskustvo pomagale su drugima.

- Volim što se lijepo družimo, ja sam među najstarijim - ispričala nam je Begza Mačković.

Lamija najmlađa učesnica

Najmlađa učesnica edukacije bila je desetogodišnja Lamija Mačković.



Mačković: Sašiti majicu ili hlače. Avaz

- Kada završim kurs, vjerujem da ću sama moći sebi sašiti majicu ili hlače - rekla nam je Lamija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.