MOSTAR

U HNK nema oboljelih od koronavirusa

Građanima HNK preporučuje se da ne putuju u zemlje u kojima se pojavio koronavirus

Sa sastanka: Testirana dva pacijenta. M. Smajkić

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

28.2.2020

Dva pacijenta koja su s kliničkom i epidemiološkom sumnjom na koronavirus u posljednja 24 sata zaprimljena na Kliniku za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar imaju negativne nalaze na virus COVID-19.  

Pokazalo je to specifično testiranje na ovaj virus, a što je obznanjeno nakon današnjeg sastanka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

S ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, Krizni štab je pozvao građane HNK i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u HNK, a koji su se unazad sedam dana, računajući od 24. 2. 2020. vratili iz Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, da se putem telefona, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, jave Zavodu za javno zdravstvo HNK radi savjetovanja o daljnjem postupanju te da ostanu u kućnoj samoizolaciji.



Sa sastanka: Testirana dva pacijenta. M. Smajkić

- Od ponedjeljka do petka, tokom radnog vremena, mogu se javiti na broj telefona: 036/551-478. Izvan radnog vremena i vikendom građani mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve telefona: 061/713-741 i 061/327-281. Revizija ovih mjera vršit će se u skladu s epidemiološkim stanjem-rečeno je u saopćenju za javnost.

Također, građanima HNK preporučuje se da ne putuju u zemlje u kojima se pojavio koronavirus, a, kako je navedeno, potrebno je pridržavati se preporuka koje je uputilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK o odgodi i prolongiranju studijskih putovanja i ekskurzija.

Članovi Kriznog štaba održali su i sastanak s predstavnicima domova zdravlja, higijensko-epidemioloških službi i sanitarnim inspektorima u HNK koji su dobili smjernice o daljnjem postupanju kod potencijalnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.