LIČNOST SEDMICE

Kralj Cigana ponovo na tronu

Prevladao je ovisnost o alkoholu i kokainu i depresiju, a onda se još jednom svrstao u krug onih najvećih

Fjuri: Kralj Cigana na krovu svijeta. Agencije

Piše: N. Demirović / Avaz.ba

1.3.2020

Da je neko te noći slučajno navratio u MGM arenu u Las Vegasu, pomislio bi da je u toku koncert. Visoki, ne baš idealno građeni čovjek, do pasa go, izvodio je hit “Bye Bye, Miss American Pie”. Ne bi se to moglo baš nazvati spektakularnom izvedbom, ali je bilo sasvim dovoljno da iz hiljada grla na tribinama stigne horska pratnja. 

No, tom amaterskom izvođenju pjesme prethodilo je više nego spektakularno i profesionalno boksersko izdanje. Tajson Fjuri (Tyson Fury) ponovo je prvak svijeta u teškoj kategoriji nakon što je prekidom u sedmoj rundi savladao Dionteja Vajldera (Diontay Wilder).


Male šanse

Kralj Cigana, kako mu je nadimak, prevladao je ovisnost o alkoholu i kokainu, ogromno debljanje i depresiju prije nego što se vratio u ring, a onda se još jednom svrstao u krug onih najvećih.

Čovjek koji je rođen u anglo-irskoj porodici koja je putovala i živjela u kamp-prikolicama, upravo zbog tog detalja, dobio je nadimak Kralj Cigana. Pri rođenju, težio je samo jedan kilogram, a ljekari mu nisu davali velike šanse za preživljavanje. Ipak, preživio je, kao što je preživio i pakao koji je sam sebi priredio nakon što je prvi put postao prvak svijeta.

Fjuri: Kralj Cigana na krovu svijeta. Agencije

Odao se porocima i bio u iskušenju da počini samobistvo, a onda je opet našao smisao u boksu. I evo ga na tronu, s novim desetinama miliona na računu i mnogima je pitanje u kojem će smjeru sada ići.

Veliki bilbord

Tek kao podsjetnik, kako to on radi, Fjurijeva proslava titule održana je u noćnom klubu ispred kojeg je stajao veliki bilbord "Kralj se vratio". Rezervacija VIP stola koštala je 15.000 dolara, ali nije bilo mjesta za sve. Fjuri je došao u odijelu, a zavšio polugo. Pjevao je opet, a sve je začinio svojom verzijom stare britanske pjesme iz Drugog svjetskog rata "Kralj Cigana srušio je Bronzanog bombardera".

On je WBC prvak svijeta, možda padne jednom, jer do sada nikada u ringu nije izgubio, ali niko mu ne može osporiti da se zna vratiti. Irac je stigao kada su ga svi otpisali i pokorio Ameriku, a boks je Amerikancima samo ono što se kod njih događa.

Velika ponuda

Ostat će upisano da je Fjuri već jednom bio na krovu svijeta, ali i to da je ostao bez titula, a da ga niko nije porazio. Koštali su ga problemi u privatnom životu i, jednostavno, nije imao priliku ući u ring. Kako god ga ko gledao, iza njega je 31 meč, od kojih je 30 puta slavio, a samo je jednom meč bodovan neriješeno. Za utjehu Vajlderu, jedini je on izvukao remi, u prošlom meču protiv Irca.

Sada svijet traži borbu za ujedinjenje titula između Fjurija i Entonija Džošue (Anthony Joshua), ali će to, vjerovatno, sačekati. Vajlder, prema ugovoru, ima pravo na novi meč. Treba li reći, Sudijska Arabija za taj meč nudi domaćinstvo iz 400 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.