VISOKO

U tunelima Ravne bakterije nemaju šanse

Energija bosanskih piramida promijenila je pogled na drevnu prošlost, a sada ima šansu da pozitivno utječe na sadašnjost, kaže Osmanagić

Dr. Osmanagić prilikom otkrića novih tunela Ravne 4. Avaz

Piše: N. Smajović / Avaz.ba

2.3.2020

Bosanskohercegovački istraživač Semir Osmanagić otkrio je prve evropske i najveće svjetske piramide i labirint podzemnih tunela ispod visočke doline koji kriju brojne tajne i za ljudsko zdravlje nevjerovatne benefite.

Dokazala nauka

- Nauka je nedvojbeno dokazala da negativni joni razlažu i uništavaju viruse, bakterije i gljivice. Najveća koncentracija negativnih jona u BiH nije na Igmanu ili Bjelašnici, gdje dostiže dobre vrijednosti od 750 do 1.000 negativnih jona po kubnom centimetru, jer u prahistorijskim podzemnim tunelima Ravne u Visokom koncentracije su dvadeset do šezdeset puta veće nego na planinama – navodi Osmanagić.

Podsjeća i kako se te vrijednosti redovno mjere i uvijek su, bez konkurencije, najveće u Evropi.

- Tokom zimskih mjeseci koncentracije su između 10.000 i 40.000 negativnih jona po kubnom centimetru, a ljeti dostižu 60.000. To, dobrim dijelom, objašnjava i ljekoviti karakter ovih tunela – pojašnjava Osmanagić.

I svi ovi podaci aktueliziraju se ovih dana kada svijet trese bojazan od širenja koronavirusa.

U tunelima Ravne bakterije nemaju šanse. Avaz

Negativni joni, naime, uništavaju bakterije, ali imaju i brojna ljekovita svojstva, što je dokazano i u jednoj od studija Univerziteta u Lidsu u Engleskoj.

- Epidemiološka studija koju je proveo Univerzitet u Lidsu u bolnici „St. James Hospital“ u Lidsu u Velikoj Britaniji 2003. godine pokazala je da su infekcije bakterijama potpuno nestale na intenzivnom odjeljenju bolnice gdje su primjenjivali rad jonizatora. No, to je naša svakodnevica u Visokom već 15 godina. Energija bosanskih piramida koja struji kroz tunele Ravne promijenila je pogled na drevnu prošlost, a sada ima šansu da pozitivno utječe na sadašnjost civilizacije – kaže Osmanagić.

Sigurno mjesto

Ako ništa, ove informacije su korisne ovih dana. Medicina još nije otkrila lijek, ali negativni joni mogu pomoći.

Tuneli Ravne zato su, možda, jedno od najsigurnijih mjesta na kojima bakterije nemaju mogućnost za preživljavanje i širenje.

Brojni primjeri

Pozitivno djelovanje negativnih jona poznato je u brojnim slučajevima, a veliki je broj primjera i svjedočanstava u kojima se ističe kako je boravak u tunelima Ravne imao veoma djelotvorne efekte po ljude s određenim zdravstvenim tegobama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.