KRIZA

Stotine migranata svakog dana stižu na autobusku stanicu u Tuzli

Na probleme sa migrantima upozoravaju građani iz naselja Irac, pogotovo iz Krečanske ulice, koja je, faktički, okupirana

Samo jučer stiglo 150 migranata. E. Skokić

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

2.3.2020

Posljednjih dana intenziviran je priliv migranata koji iz pravca Bijeljine, Zvornika i Bratunca dolaze u Tuzlu. Samo tokom jučerašnjeg dana, prema informacijama volontera sa platoa autobuske stanice, u Tuzlu je stiglo najmanje 150 migranata.  

- Tuzli prijeti sigurnosna, ali i humanitarna katastrofa. Rezerve hrane su na minimumu, a situacija u improviziranom naselju na platou autobuske stanice je očajna – ističu volonteri.

Na probleme sa migrantima upozoravaju građani iz naselja Irac, pogotovo iz Krečanske ulice, koja je, faktički, okupirana.

Novi priliv migranata. E. Skokić

- Traže novac, vuku za rukav... Ako im ne date ono što traže, postaju agresivni. Neki od njih novac troše za hranu, ali neki s isprošenim novcem odu u kladionicu – ističu stanovnici Krečanske ulice.

Pune tri godine migranti stižu u Tuzlu, a uprkos usvojenim zaključcima na sjednici Gradskog vijeća, nikad nisu stvoreni uvjeti za sistematičan odnos prema ovom problemu. Ukoliko se nastavi intenzivan priliv migranata kao proteklih dana, Tuzla će se suočiti s najvećim sigurnosnim i humanitarnim izazovom od završetka agresije na BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.