PRIJEDOR Zbog gradnje autoputa najavljeno rušenje 23 objekta

Mještani ogorčeni: Ne damo put preko bošnjačkih kuća

Ako dođe do rušenja, otići ću u Ameriku i više se ovdje neću vraćati, ističe Huskić

Piše: G. Kaurin / Avaz.ba

Huskić: Već joj dva puta rušili kuću

Foto: Avaz


Tokom javne rasprave o nacrtima plana parcelacije za autoput Banja Luka - Prijedor, koja je održana u Prijedoru, brojni mještani Bošnjaci negodovali su jer je planiranom trasom previđeno rušenje većeg broja povratničkih kuća i uništavanje imovine. Oni s tim, kako su naveli, nikako nisu saglasni i insistiraju na promjeni trase.  

Velika pomjeranja

Mirsad Duratović, odbornik u Skupštini grada Prijedora, kazao je kako su stanovnici Trnopolja, Kamičana i Kozarca uznemireni zbog najave rušenja njihovih objekata. 

- Niko nema ništa protiv gradnje autoputa, ali predviđeno je rušenje 23 kuće. Bio sam na licu mjesta i pregledao taj dio trase. Postoji mogućnost njenog izmještanja i to ne zahtijeva velika pomjeranja. Mještani su već uputili pismene primjedbe Institutu za izgradnju tražeći da se trasa izmjesti od 100 do 200 metara - kaže Duratović.

  • Duratović: Izmještanje nije nemoguće

    Duratović: Izmještanje nije nemoguće

    Foto: Avaz


Ističe da je problem i jedan silaz koji u prvobitnom planu nije zahvatao kuće, a sada je pomjeren nekoliko kilometara i pod njim se nalazi nekoliko kuća.

Draguna Huskić iz Kamičana kaže da je još kao dijete 1972. godine doživjela da im se sruši porodična kuća, za potrebe gradnje magistralnog puta.

Zahvaćeno zemljište

- Tada su roditelji s nas šestero djece napustili kuću. Udala sam se u Huskiće i doživjela da mi u ratu opet bude porušena kuća. Imam djecu u Americi i vratila sam se ovdje da sredim novoizgrađenu kuću nakon rata, ali evo, izgleda da će mi po treći put rušiti dom. Ogorčena sam i, ako se to desi, otići ću u Ameriku i više se sigurno ovdje neću vraćati. Veoma sam potresena – kazala je Huskić. 

  • Održana javna rasprava o planu autoputa Banja Luka - Prijedor

    Održana javna rasprava o planu autoputa Banja Luka - Prijedor

    Foto: Avaz


Senad Bratić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, istaknuo je da se, osim o kućama, treba voditi računa i o kvalitetnom poljoprivrednom zemljištu koje je, također, zahvaćeno trasom autoputa.

Dobit će obeštećenje

Dragoslav Kabić, poslanik iz Prijedora u NSRS, naveo je da će svi oni čiji su objekti predviđeni za rušenje, biti adekvatno obeštećeni. 

- Svi će biti isplaćeni po tržišnoj cijeni, a autoput je od neprocjenjive vrijednosti za sve građane od Banje Luke do Prijedora, Bosanskog Novog i Bosanske Dubice – istaknuo je Kabić.

NA VRH

Komentari