NA LICU MJESTA

"Avaz" u posjeti OŠ "Branko Ćopić", čiji je učenik zaražen koronavirusom

Da koronavirus nije uplašio mališane, svjedoči i to da je manja grupa dječaka, u vrijeme dok smo boravili pred školom, igrala basket na školskom igralištu

Mališani bezbrižno igrali basket. O. Matavulj

Piše: O. Ma. / Avaz.ba

5.3.2020

Nadležne službe Doma zdravlja Banja Luka završile su dezinfekciju svih prostorija u OŠ "Branko Ćopić" u banjalučkom naselju Borik koju pohađa učenik koji je pozitivan na koronavirus.

Direktorica OŠ "Branko Ćopić" Branislava Pejašinović kaže da su jutros obaviješteni da je jedan njihov učenik pozitivan na koronavirus.

Obustavili nastavu

- Upravo je završena dezinfekcija svih školskih prostorija, a svi đaci iz odjeljenja u kojem je bio oboljeli učenik upućeni su u Dom zdravlja na testiranje - rekla je Pejašinović.

Nakon dezinfekcije trenutno se radi na provjetravanju svih školskih prostorija. Pojedini zaposleni normalno se kreću školskim hodnicima, a osim praznih klupa, ništa ne ukazuje na bilo kakvu vanrednu situaciju. Tek poneki pojedinci iz škole su nosili zaštitne maske preko lica, što nije bio slučaj s nastavnicima i direktoricom.

Da koronavirus nije uplašio mališane, svjedoči i to da je manja grupa dječaka, u vrijeme dok smo boravili pred školom, igrala basket na školskom igralištu. Pojedini prolaznici su im s ulice dobacivali da bi bilo dobro da odu kućama, dok su dječaci s osmijehom odgovarali: "Neće virus na nas." Na kraju su poslušali starije i otišli s igrališta.


Branislava Pejašinović. O. Matavulj

Podsjetimo, u Banjoj Luci su jutros potvrđena prva dva slučaja zaraze koronavirusom. Prvi oboljeli je sredovječni muškarac koji se krajem februara vratio iz Italije, gdje radi. Nadležne službe testirale su i njegovu porodicu i ispostavilo se da je i dijete pozitivno na koronavirus, dok je supruga negativna.

Večeras rezultati testiranja

Branislav Zeljković, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekao je da se rezultati testiranja učenika iz odjeljenja zaraženog dječaka očekuju večeras.

- Ne očekujemo da djeca budu pozitivna. Izvršili smo uzrokovanje, a samo testiranje traje nekoliko sati. Svi roditelji će biti upoznati s rezultatima testiranja, dok će djeca iz tog odjeljenja biti u izolaciji narednih 14 dana - rekao je Zeljković.

Kako saznajemo, na testiranju su 23 učenika iz tog odjeljenja i 12 nastavnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.