PRIZNANJE

Čović i Tomić izabrani za redovne članove Evropske akademije nauke i umjetnosti

Misija je potaknuti interdisciplinarnu saradnju među uglednim naučnicima svih disciplina

Čović i Tomić. Fena

Fena

7.3.2020

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, lider HDZ-a BiH i HNS-a, akademik Dragan Čović i prof. dr. Zoran Tomić sa Sveučilišta u Mostaru izabrani su za redovne članove Evropske akademije nauke i umjetnosti.

Senat Evropske akademije nauke i umjetnosti izabrao je Čovića u razred tehničke nauke, a Tomića u razred društvene nauke, pravo i ekonomija. Svečanost izbora novih članova Akademije održana je u Salcburgu u Austriji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

- Velika mi je čast što mogu objaviti da sam primljen u Evropsku akademiju nauka i umjetnosti na ceremoniji u Austriji koja se desila ranije danas. To je rezultat kontinuiranog doprinosa evropskoj BiH i akademskom razvoju u BiH - napisao je Čović na Twitteru.

Evropska akademija nauke i umjetnosti međunarodna je akademska organizacija koja okuplja više od 2.000 eminentnih naučnika, među kojima izdvajamo 32 dobitnika Nobelove nagrade iz cijele Evrope. Rad Akademije podijeljen je u osam razreda: humanističke nauke, medicina, umjetnost, prirodne nauke, društvene nauke, pravo i ekonomija, tehničke i ekološke nauke, svjetske religije i korporativno i javno upravljanje.

Misija Akademije je potaknuti interdisciplinarnu saradnju među uglednim naučnicima svih disciplina, vodećih umjetnika i praktičara koji se bave upravljanjem. Zajednička svrha je analizirati važne društvene izazove i pomoći u rješavanju složenih pitanja za dobrobit budućnosti Evropljana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.