TEČE ROK

SDA će sa SBB-om i DF-om predložiti zakon o Mostaru

Ne odustajemo od izmjena Statuta Grada, kaže Marić

Mostar: Posljednji izbori održani 2008. godine. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

8.3.2020

Dok teče rok od pola godine koliko prema presudi Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura ima Parlamentarna skupština BiH za izmjene izbornih pravila koja se odnose na Grad Mostar, SDA i  HDZ BiH ne spore da će nakon 12 godina izbori u Mostaru biti održani, ali su daleko od postizanja dogovora.

Izborna pravila

To su jasno kazali i lideri ove dvije stranke, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, nakon sastanka održanog prije dva dana u Mostaru. Za HDZ BiH je neprihvatljivo to što iz SDA insistiraju istovremeno i na izmjenama Statuta Mostara.

Iako je pregovarački proces u vezi s rješavanjem problema Mostara intenziviran u posljednje vrijeme i bit će nastavljen do kraja marta, kada će na lokalnom nivou do kraja marta, kako saznajemo, biti održana najmanje dva sastanka, od kojih će prvi biti za desetak dana, pitanje je koliko je realno postizanje dogovora između SDA i HDZ-a BiH.

- SDA neće prihvatiti izmjene Izbornog zakona bez izmjena Statuta Grada i od toga nećemo odustati. Ako do kraja marta ne postignemo dogovor, SDA će, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, SBB-om i DF-om, ali i drugim probosanskim strankama, predložiti u Federalnom parlamentu zakon o Gradu Mostaru -  kazao nam je Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora SDA.

Marić: Nećemo odustati. Avaz

S druge strane, Damir Džeba, član pregovaračkog tima Gradskog odbora HDZ-a BiH, mišljenja je da je, prije svega, neophodno riješiti priču o izbornim pravilima, „jer priča o Statutu ne znači održavanje izbora u Mostaru“.

Pravila Ešdauna

 I to što se govori o zakonu o Mostaru, mislim da je jedna vrsta taktike kako bismo se mi „uvukli“ u priču o Statutu, što bi, pak, trebalo biti u nadležnosti budućih gradskih vijećnika - rekao nam je Džeba.

Ako do konca juna, kada istječe rok za provedbu presude Suda u Strazburu, koja se odnosi na Mostar, Parlamentarna skupština BiH propusti izmijeniti Izborni zakon BiH, konstatirano je da Ustavni sud ima ovlaštenje da sam uspostavi privremeno rješenje. Ustavni sud BiH, podsjetimo, 2010. je poništio pravila koja je 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown).

Džeba: Vrsta taktike. Avaz

Obavezna rotacija

Usvajanjem federalnog zakona o Gradu Mostaru, u skladu s Ustavom Federacije BiH, Mostar bi bio uređen kao jedinstveno gradsko područje s više jedinica lokalne samouprave. Uz obaveznu rotaciju na čelnim funkcijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.