KONJEVIĆ-POLJE

Nana Fata vratila se kući: Hoću da vidim kad će se ovo nositi iz moje avlije

Ne smeta meni crkva, ali neka je grade tamo gdje joj je mjesto, a ne u mojoj avliji

Piše: A. Hodžić / Avaz.ba

8.3.2020

Nana Fata se vratila kući - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Fata Orlović danas se, nakon  više od četiri mjeseca izbivanja iz Konjević-Polja, vratila svojoj kući. Iako zdravstveno, kaže, nije baš najbolje, radost dolaska kući nije krila, i to zbog više razloga. 

Poželjela je i kuću i svoje rođake, posebno bratića Džemaila, ali ju je posebno vukla želja da vidi kako se provodi odluka Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu o izmještanju pravoslavne crkve iz njenog dvorišta.  



Nanu Fatu dočekali porodica i novinari - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

- Ma, fino mi u Srebreniku kod moje Hurije i zeta Mirze. Paze me, ali ja opet hoću da dođem ovdje, da naložim vatru, da zadimi iz odžaka. A, hoću i da vidim kad će se ovo nositi iz moje avlije. Ja sam tolike godine bila insan, sve durala, nisam pogano ni na koga išla. E, sad je red da i oni koji su gradili crkvu u mojoj avliji, pokažu svoj obraz. Ne smetaju meni Srbi, ne smeta mi ni crkva, ali neka je grade tamo gdje joj je mjesto, a ne u mojoj avliji. Ja i sad kažem da su mi i džamiju u avliji napravili, ja bih tražila da je nose – obrazlaže Fata pogledom uperenim u crkveno zdanje čija bi konstrukcija uskoro trebala biti premještena na drugu lokaciju.

Fatu su danas , osim članova porodice, dočekali i novinari, koji su je obradovali osmomartovskim buketima cvijeća.

Izmještanje pravoslavne crkve iz avlije Fate Orlović očekuje se, inače, narednih dana. Prema nezvaničnim informacijama, crkva bi trebala biti izmještena u jedno od bratunačkih predgrađa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.