KRIZA Rezultati Granične policije

Za dva mjeseca s granice vraćeno 1.656 migranata

Najveći pritisak na granični prijelaz u Zvorniku, a radi se o državljanima Pakistana, Irana i Afganistana

M. Aščić / Avaz.ba
10.03.2020 22:36

Granični prijelaz Zvornik: Vraćena do sada 1.131 osoba

Foto: Arhiv

Od početka godine do 8. marta vraćeno je 1.656 osoba u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice. Ova informacija potvrđena je jučer za „Dnevni avaz“ iz Granične policije.

Pojačan nadzor

Kako nam je rečeno, najviše je državljana Pakistana, Irana i Afganistana. U prošloj godini je 13.251 osoba pokušala ilegalno ući u našu zemlju i svaka je vraćena s granice.

Ova policijska agencije nadzire granicu BiH u dužini od oko 1.600 kilometara te 83 granična prijelaza.

Najviše je do sada vraćeno migranata s graničnog prijelaza Zvornik i to od početka godine 1.131 osoba. Zatim slijede granični prijelazi Trebinje 235 osoba, Hum 142, Višegrad 78, te Bijeljina 70. Dnevno granični policajci odvrate više od 100 migranata.

  • Veliki napor policije
    Veliki napor policije Foto: Arhiv

Ovo je samo dokaz kako je i dalje evidentan pritisak državljana zemalja visokog migracionog rizika iz smjera Srbije i Crne Gore na granicu BiH i za sada je najteži slučaj na području Zvornika.

Granična policija je prije mjesec angažirala dodatnih 145 policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova RS kako bi se pojačao nadzor granice.

Veliki napori

Uz velike napore ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića radi se na dodatnom osnaživanju ove agencije, kojoj nedostaje čak 1.200 graničnih policajaca da bi se na adekvatan način suočili s novim velikim prilivom migranata.

Otvorena granica

Očekuje  se jači ilegalni prelazak granice s ljepšim vremenom. Pogotovo što je Turska otvorila granice prema Evropi, gdje se, prema procjenama, nalazi oko 100.000 migranata.

NA VRH