TUŽILAŠTVO BiH U decembru 2019. prebačeni u našu zemlju

Podignuta optužnica protiv Keserovića i Kasupovića zbog ratovanja u Siriji

Osim njih, optužnica je podignuta i protiv Armena Dželke, koji se tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji

L. S. / Avaz.ba

Keserović i Kasupović: 2013. napustili BiH, otputovali u Tursku, a odatle u Siriju

Foto: Arhiv


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jasmina Keserovića, zvanog Muhamed, i Senada Kasupovića, zvanog Muatesim, koja ih tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji. 

Obojica se terete da su 2013. otišli u Tursku, odakle su ilegalno prešali u Siriju, s namjerom da se priključe strukturama tzv. ISIL-a, koji je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom. 

Optuženi su na području Sirije boravili šest godina, sve do 19. decembra 2019. godine, kada su, zajedno s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji s istom namjerom,  učestvovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani snaga takozvanog ISIL-a.

  • Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu

    Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu

    Foto: Arhiv


Kasupović i Keserović su, zajedno s pet drugih osoba u decembru 2019., avionom prebačeni u BiH. Osim njih, optužnica je podignuta protiv Armena Dželke, koji se tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

Zajedno s njima, u decembru su prebačeni Muharem Dunić, Emir Ališić, Milarem Berbić, i Hamza Labidi, koji su osumnjičeni za učešće na stranim ratištima, a Sud BiH im je svima odredio pritvor u kojem se i dalje nalaze.

Kako je "Avaz" već pisao, tromjesečni pritvor istječe im 19. marta, a Tužilaštvo BiH podignut će za sve njih optužnicu do kraja ove ili sredinom naredne sedmice. Najviše dokaza postoji protiv osumnjičenog Keserovića.

NA VRH

Podijeli članak na