PRNJAVOR

Osam osoba bilo u kontaku sa zaraženima od koronavirusa

Ovo je primjer neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su još u petak, 13. marta, u Prnjavor došli iz zemlje sa visokim rizikom, rekao Tomaš

Preporučen smanjen boravak na otvorenom. Agencije

Avaz.ba / Srna

16.3.2020

Na području općine Prnjavor osam osoba bilo je u direktnom kontaktu sa zaraženima virusom korona, od kojih se samo jedna dorovoljno javila nadležnim službama, dok su ostalih sedam pronašle nadležne službe uz asistenciju policije, rekao je načelnik općine Darko Tomaš.

On je nakon sinoćnjeg zasjedanja općinskog Štaba za vanredne situacije na konferenciji za novinare rekao da je ovo primjer neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su još u petak, 13. marta, u Prnjavor došli iz zemlje sa visokim rizikom. 

U razmaku od 12 sati između dvije sjednice Štaba naglo je porastao broj osoba pod zdravstvenim nadzorom sa 168 na više od 360. Osoba sa utvrđenim oboljenjem za sada nema.

U razmaku od 12 sati između dvije sjednice Štaba naglo je porastao broj osoba pod zdravstvenim nadzorom sa 168 na više od 360. Agencije

Na osnovu preporuke Vlade RS da lokalne zajednice usvoje mjere kakve su uvedene u Banjoj Luci, i u Prnjavoru je do 23. marta zabranjen rad svim ugostiteljskim objektima, zanatsko-uslužnim radnjama, osim taksi službi, svim trgovinama osim radnji za prodaju prehrambenih proizvoda i roba široke potrošnje. 

Svi subjekti kojima je dozvoljen dalji rad dužni su da osiguraju boravak ograničenog broja ljudi u zatvorenom prostoru.  Kontrolnim organima je striktno naloženo da se za nepoštovanje mjera izriču kazne u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva u slučaju zaraznih bolesti i krivičnim zakonom. 

Poslodavcima je preporučeno da proces rada organizuju sa minimalnim brojem izvršilaca na licu mjesta, uz mjere pojačane dezinfekcije. Starim osobama i hroničnim bolesnicima preporučeno je da smanje kretanje i ostanu kod kuće kako se ne bi izlagali riziku i opasnosti. 

Općinska uprava, javna preduzeća i ustanove moraju ograničiti broj ulazaka u objekte, a građanima je upućen apel da u ove institucije ne dolaze bez prijeke potrebe. Apoteke i poljoprivredne apoteke mogu raditi. 

Tomaš, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije, rekao je da je cilj uvođenja ovih mjera da se smanji broj socijalnih kontakata, a samim tim prenosa i širenja virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.