NANESENA ŠTETA

Obrenović: Proizvodni program "Alumine" nije i ne može biti osnova za nuklearni program

Kompanija proizvodi nemetaluršku glinicu, zeolite i razne forme aluminij-hidroksida

Alumina. Avaz

Srna

17.3.2020

Pomoćnik direktora za tehnička pitanja u zvorničkoj kompaniji "Alumina" Zoran Obrenović istaknuo je danas da proizvodni program "Alumine" nije i ne može biti nikakva osnova za nuklearni program.

Obrenović je naglasio da "Alumina" danas proizvodi nemetaluršku glinicu, zeolite i razne forme aluminij-hidroksida.

Naglasio je da se nemetalurške glinice koriste u industriji keramike, vatrostalnih materijala, cementnoj industriji, a dodao je da zeoliti iz "Alumine" nalaze primjenu u deterdžentskoj industriji, zatim kao adsorbensi u hemijskoj industriji.

Obrenović je rekao novinarima da se razne forme aluminij-hidroksida koriste kao punioci u industriji plastike, industriji boja i kao usporivači gorenja u kablovskoj industriji.

- Kompanija "Alumina" danas, kao i Fabrika glinice "Birač" ranije, nikada nije mogla, pa ni danas ne može da proizvodi metalni aluminij - rekao je Obrenović i napomenuo da "Alumina" može proizvoditi glinicu koja se u posebnim fabrikama može prerađivati do aluminija.

Istaknuo je da kompanija "Alumina" nema pogone elektrolize za proizvodnju aluminija i nikada ih nije ni imala.

- "Alumina" danas prodaje male količine glinice uglednoj evropskoj fabrici koja proizvodi aluminij i koji se uglavnom koristi za izradu raznih dijelova u automobilskoj industriji, zatim za razne metalne konstrukcije, za izradu aluminijskih folija i drugo - rekao je Obrenović.


Demantirane izjave Mirka Šarovića. Avaz

Obrenović je izrazio žaljenje za iznesene optužbe na račun "Alumine", koje su plod ozbiljnog neznanja, a možda i jednog špekulantskog i politikantskog pristupa.

- Žao nam je što je jedna ovakva izjava nanijela i nanosi štetu "Alumini", koja je ozbiljna kompanija, ne samo u evropskim nego i u svjetskim razmjerama - naglasio je Obrenović.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović tvrdi da se jedna kompanija u Republici Srpskoj "bavi opasnim poslom" i trguje supstancama koje, kako je rekao, mogu biti prijetnja velikim svjetskim silama.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je da nije uredu da Šarović govori o nečemu što je bila državna tajna, odbacivši navode da se trgovalo bilo čim što nije aluminij.

Čan Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je izjava Šarovića da je zvornička "Alumina" pod istragom zbog povezanosti s iranskim nuklearnim programom gnusna laž i izmišljotina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.