SARAJEVO

Počela sjednica Vijeća ministara: Očekuje se proglašenje stanja nesreće

Predsjedništvo BiH zatražilo je od Vijeća ministara BiH da se broj graničnih prijelaza svede na minimalan broj

Zgrada državnih institucija u Sarajevu. Avaz

Piše: E. H. / Avaz.ba

17.3.2020

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH počela je vanredna sjednica Vijeća ministara. Sudeći prema objavljenom dnevnom redu na sjednici će se razmatrati:  

1. Prijedlog odluke o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine - novi tekst.

2. Prijedlog odluke o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu .

3. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o formiranju Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje .


Sjednica Vijeća ministara BiH. Avaz

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH jučer je nakon vanredne sjednice usvojilo zaključak u kojem su izrazili očekivanje od Vijeća ministara BiH da proglase stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, u skladu s Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH te da se u skladu s tim zakonom popuni i aktivira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje. 

Osim toga, Predsjedništvo BiH je od Vijeća ministara BiH zatražilo da se broj graničnih prijelaza svede na minimalan broj neophodan za povratak državljana BiH i nesmetan promet roba, a sve u dogovoru sa susjednim zemljama.

Predsjedništvo BiH podržalo je inicijativu za uvođenje karantina na graničnim prijelazima, uz spremnost da se odobri vojna oprema na osnovu zahtjeva nadležnih zdravstvenih institucija, a zaključeno je da promet roba treba regulirati olakšanim režimom, uz pridržavanje sanitarnih standarda za borbu protiv virusa Covid-19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.