SRAMOTNO

Suljagić: Svrha komisije iz RS je da negira genocid

Dobit će odgovor, ali ne na pitanja, poručio je Suljagić nakon pisma Centra za istraživanje rata RS

Suljagić: Nećemo nasjesti na prevaru. Avaz

Piše: Avaz.ba

18.3.2020

Na adresu Memorijalnog centra Potočari stigao je zahtjev Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske, kojim traže da im se, na zahtjev takozvane nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, dostave podaci o 8.372 u genocidu ubijena srebrenička Bošnjaka.

Kojić potpisnik

Potpisnik zahtjeva Milorad Kojić poziva se na pismo predsjednika navedene komisije Gideona Grajfa, koji, osim ličnih podataka ubijenih u genocidu, traži da mu se dostave i podaci „s datumom, okolnostima i ostalim relevantnim podacima koji se u MC Potočari vode kao žrtve ratnih dešavanja u julu 1995. godine“.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić potvrdio nam je da će vrlo brzo odgovoriti Kojiću.

- Na pitanja koja su tražili neće dobiti nikakav odgovor. Najprije što je njihov zahtjev formalno manjkav, a onda što je takav zahtjev u suprotnosti sa slovom i duhom mandata koji nam je povjeren. Jednostavno, Memorijalni centar ima mandat očuvanja sjećanja na žrtve genocida koji su počinili vojska i policija bosanskih Srba. Ne možemo, niti hoćemo ničim doprinositi negiranju genocida ili normalizaciji negiranja genocida, a što je, upravo, svrha te takozvane komisije u čije ime nam se obratio Milorad Kojić. Na njihovu prevaru nećemo nasjesti – kazao nam je Suljagić.

Posmrtni ostaci

Majke Srebrenice jučer su, nakon što su saznale da je pismo iz Banje Luke stiglo na adresu Memorijalnog centra, oštro reagirale na njegov sadržaj smatrajući ga „neviđenim bezobrazlukom“, ali i uvredom za sve majke, posebno one koje do danas nisu pronašle posmrtne ostatke svojih sinova i muževa ubijenih u genocidu.

Neće kopati po kostima naše djece

- Neće nama Milorad Kojić, niti članovi te nekakve komisije sastavljene od  dokazanih negatora genocida kopati po kostima naše djece.

Ćatić: Nisu se dogodila nikakva „ratna dešavanja“. Avaz

Kao majka tražim da mi upravo oni odgovore gdje su kosti moga sina i svih onih sinova čije posmrtne ostatke tražimo već 25 godina. Nisu se u julu 1995. godine dogodila nikakva „ratna dešavanja“, kako piše u tom njihovom pismu, već je počinjen genocid koji je dokazan i presuđen na domaćim i međunarodnim sudovima i koji ta takozvana komisija po svaku cijenu želi osporiti – ogorčena je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.