SAVJETI

Koronavirus i druge bolesti

Osobe koje pate od određenih težih tegoba, poput visokog krvnog pritiska ili oslabljenog imunološkog sistema, imaju veće šanse da razviju ozbiljne simptome usljed ove zaraze

Koronavirus. Ilustracija

Avaz.ba

17.3.2020

Niko nije otporan na koronavirus, ali osobe koje već imaju teža zdravstvena stanja, mogu biti u rizičnoj grupi i razviti ozbiljnije simptome. Pretpostavlja se da osjećate strah ako pripadate ovoj grupi pa donosimo nekoliko savjeta kako se ponašati.


Ko je u rizičnoj grupi?

Zbog određenih zdravstvenih stanja možete se mnogo lakše zaraziti koronavirusom, koji izaziva respiratorne bolesti. Starije osobe slabijeg imuniteta, s hroničnim bolestima poput astme, dijabetesa i srčanih oboljenja, rizična su grupa.


Šta ako imate astmu?

Uvijek u blizini nosite pumpicu s lijekom i koristite kako vam je propisao ljekar, jer ćete tako smanjiti šanse za napad astme kao posljedicu respiratornog virusa. Ako vam se astma pogoršava, koristite pumpicu, a ako su simptomi sve gori, obavezno se javite ljekaru!


Trebaju li sve starije osobe u samoizolaciju?

Posljednji savjet je da za to nema potrebe, a ako se stvari ne promijene u skorije vrijeme, možda će, kao u Engleskoj ,nadležne službe savjetovati ostanak u kući svim osobama starijim od 70 godina kako bi se zaštitile. Ako u porodici imate stariju osobu, obavezno je provjeravajte svakodnevno telefonom ili nekim drugim sigurnim putem.

Osobe koje pate od određenih težih tegoba, poput visokog krvnog tlaka ili oslabljenog imunološkog sistema, imaju veće šanse da razviju ozbiljne simptome usljed zaraze koronavirusom.

Ako ste u grupi onih koji su osjetljivi na prehlade i gripe, važno je poduzeti određene korake kako biste smanjili rizik od zaraze. Ako se javljaju simptomi poput kašlja ili temperature, ostanite kod kuće, a ako simptomi ne prolaze nekoliko dana, odmah nazovite svog ljekara!

Osobe koje imaju dijabetes tip 1 ili tip 2, mogle bi razviti ozbiljne simptome ako dođu u kontakt s koronavirusom. Den Hovart (Dan Howarth), voditelj odjela za dijabetes u Engleskoj, kaže:

- Koronavirus može uzrokovati komplikacije kod osoba s dijabetesom pa, ako imate simptome poput kašlja, visoke temperature ili poteškoće s disanjem, morate stalno pratiti nivo šećera u krvi.


Jesu li trudnice rizična grupa?

Ne postoje dokazi da trudna žena pripada rizičnoj grupi. Ipak, trebale bi poduzeti sve mjere zaštite kako bi se izbjegao kontakt s virusom.

Šefica odjela za javno zdravstvo Engleske Debora Ernot (Deborah Arnott) savjetuje da oni koji puše mnogo cigareta, ili prestanu ili smanje količinu kako bi umanjili šanse za razvoj ozbiljnih simptoma.

Pušači mogu razviti teške simptome i podložni su razvoju teških respiratornih oboljenja, dodaje te savjetuje da je prestanak pušenja odlična stvar za zaštitu zdravlja, a trenutna situacija za svakoga bi trebala biti dodatni motiv.


Trebate li nastaviti stalnu terapiju?

Čak i ako se ne osjećate dobro, lijekove koje koristite inače, morate koristiti i dalje. Ako vam je ponestalo lijekova, zamolite obitelj ili prijatelje da vam ih dostave, vi ostanite u kući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.