SAVJETI

Epidemiolog Zvizdić: Građani moraju shvatiti da je ovo veoma ozbiljna situacija

Preporuke građanima

Zvizdić: Ozbiljno shvatiti situaciju. FENA

Fena /Avaz.ba

18.3.2020

Virusolog i epidemiolog, profesor Šukrija Zvizdić upozorio je da se građani moraju pridržavati naredbi Federalnog štaba civilne zaštite te da svakodnevni način života moraju prilagoditi novonastaloj situaciji.

- Građani moraju shvatiti da je ovo veoma ozbiljna situacija, jer virusna infekcija može trajati kraće ili duže ukoliko budemo neodgovorni - istaknuo je Zvizdić.

Naglasio je da građani trebaju shvatiti da izlaženje iz stana i svi socijalni kontakti moraju biti svedeni na najmanju moguću mjeru. 

- Sve zdravstvene usluge koje nisu urgentne, moraju se svesti na najmanju mjeru, jer se građani kod ljekara mogu inficirati i pogoršati svoje zdravstveno stanje - kazao je.

Budući da je broj zaraženih koronavirusaom nizak, Zvizdić ističe da su mjere adekvatne, ali da će povećanjem broja inficiranih naredbe biti strožije, kao u Italiji ili Španiji. Kao primjer strožjiih pravila, naveo je Srbiju, u kojoj je angažirana vojska i gdje su na snazi apsolutne mjere i kontrole.

- Ako se ne budemo ponašali prema ovim naredbama, onda slijede još rigoroznije zabrane - istaknuo je. 

Zvizdić kaže da se ne može predvidjeti do kada će epidemija trajati, jer je to novi virus. 

- Sve stanovništvo na svijetu nema iskustvo s novim virusom tako da ne možemo znati šta će se desiti - zaključio je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.