TRAVNIK SBK proglasio stanje prirodne nesreće

Potpuno zabranjen rad ugostiteljskim objektima

Obaveza MUP-a i inspekcije je da provjere pridržavaju li se ugostitelji te mjere

D. P. / Avaz.ba
18.03.2020 12:44

Vlada SBK

Foto: D. Pucar

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade SBK održanoj u Travniku potvrđene su naredbe koje je federalni Krizni štab usvojio kasno sinoć, te su prihvaćeni prijedlozi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK.  

Kanton je, po uzoru na FBiH, danas proglasio stanje prirodne i druge nesreće, čime su aktivirani svi resursni civilne zažtite u kantonu. Kako je kazao Nikica Stipinović, direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu, oni i nisu preveliki.

Resursi CZ-a

- Kordinaciju svih aktivnosti u svim ministarstvima i općinama vršit će od donošenja odluke o proglašenju Kantonalni štab, odnosno štabovi civilne zaštite na svim razinama. Što se tiče civilne zaštite, mi nažalost nemamo neke resurse. Na kantonu imamo službe zaštite i spašavanja koje su opremljene i obučene, te stoje na raspolaganju kantonu i općinama. Ako treba uključiti naše ljudstvo stojimo na raspolaganju. Općine su jako slabe sa resurima - rekao je Stipinović. 

Novost je i da se, prema naredbi federalnog štaba, rad ugostiteljskih objekata potpuno obustavlja na 15 dana.  

- Mi nemamo potrebu potvrditi mjere koje je naredio federalni štab, jer se odluke odnose i na kantone. Tako je jutros od 6 sati stupila na snagu odredba o obustavljanju rada ugostiteljskih objekata. Obveza našeg MUP-a i inspekcije je da provjere pridržavaju li se ugostitelji te mjere - rekao je Matić te još jednom pozvao građane da se pridržavaju naredbi i preporuka.

Rješenja o samoizolaciji

Kantonalni premijer Tahir Lendo kazao je da je fokus stavljen na ubrzavanju procedure dostave rješenja o samoizolaciji sa graničnih prijelaza, te poboljšanju situacije kad je u pitanju transport roba.  

Zatražili smo da se sa graničnih prijelaza brže dostavljaju rješenje o samoizolaciji prema domovima zdravlja, HES-ovima i MUP-u koji moraju vršiti kontroling. Tu ima prekida. Drugo važno pitanje je da gospodarstvenici dobiju što konkretnije instrukcije kad je u pitanju transport roba koji je usporen i otežan - rekao je Lendo. 

Komentari

NA VRH