BIH

U Brčkom nema zaraženih koronavirusom

Do sada su četiri osobe iz Brčkog podvrgnute testiranju na koronavirus

U Brčkom nema zraženih virusom COVID-19. Ilustracija

Avaz.ba

19.3.2020

U Brčko distriktu BiH nema pozitivnih na koronavirus, dok je 635 osoba pod zdravstvenim nadzorom, rečeno je na konferenciji za medije, organiziranoj povodom aktuelnog stanja u vezi s koronavirusom.

 - Do sada su četiri osobe iz Brčkog podvrgnute testiranju na koronavirus. Stigao je rezultat nalaza za dvije osobe i za obje je negativan. Za dvije osobe još čekamo rezultate. Intenzivno radimo na uvezivanju kad je riječ o komunikaciji između zdravstva, policije, Odjeljenja za javnu sigurnost i Sanitarne inspekcije. Nastojimo centralizirati podatke iz svih službi, prije svega kada je riječ o osobama koje su pod zdravstvenim nadzorom - izjavio je Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Ovo odjeljenje danas je angažiralo i jednog penzionisanog mikrobiologa kako bi pružio pomoć javnom zdravstvu, a u toku je i nabavka neophodne opreme po pojednostavljenoj proceduri, naglasio je Pezerović.

Šefica Pododjeljenja za zdravstvo Anđa Nikolić istaknula je da je u Brčkom do 12 sati 610 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor, a u međuvremenu se do početka konferencije za medije taj broj povećao na 635 osoba.

- To je rezultat značajnog dolaska građana iz inozemstva u Bosnu i Hercegovinu, što se ne može spriječiti, ali se barem može apelirati na građanstvo da se strogo pridržava uputstava koja se odnose na osobe koje moraju biti u izolaciji - kazala je Nikolić.

Šefica Higijensko-epidemiološke službe Brčko distrikta BiH Mirjana Kuzmanović apelirala je da se poštuju naložene mjere opreza te je zamolila građane koji dolaze iz inozemstva, da se strogo pridržavaju procedure pri ulasku u državu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.