ZABRINJAVAJUĆE

U Visokom zbog nedolaska stranih gostiju gube milion KM

Lančana reakcija je jaka pa su na gubitku i hoteli, moteli, restorani, proizvodnja hrane i pića, kao i transport, kaže Osmanagić

Tuneli, koji su inače najposjećenija lokacija, bez gostiju. Avaz

Piše: N. Smajović / Avaz.ba

21.3.2020

Ogromne posljedice po ekonomiju zbog širenja koronavirusa u zemljama okruženja, ali i u samoj BiH, već se osjete. Na to su među prvima upozorili iz Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ jer su i prije nego što je virus detektiran i u našoj zemlji bili prisiljeni na mjere štednje zbog nedolaska stranih gostiju.

Lančana reakcija

Gubici će se računati i u narednim mjesecima, a, prema riječima Semira Osmanagića, osnivača Fondacije, samo u ovom kvartalu BiH bi u sektoru turizma mogla izgubiti pola milijarde maraka.

- I to je najpovoljniji scenarij, prema kojem bi kriza zbog koronavirusa trajala tri mjeseca, a gubitak bi bio oko 25 posto. To je ogromna cifra za našu malu zemlju, a mi smo i prije drugih uvidjeli šta se zbiva te se odlučili na mjere štednje. Lančana reakcija je jaka pa su tako na gubitku i hoteli, moteli, restorani, proizvodnja hrane i pića, kao i transport – pojašnjava Osmanagić.

Ozbiljna reakcija

On smatra da će teško  doći do ozbiljne reakcije države na sve gubitke, a jedna od opcija pomoći ugroženima bilo bi smanjenje poreza ili ukidanje PDV-a kompanijama koje najviše osjete posljedice širenja virusa.

- Mi u Visokom sigurno za ova tri mjeseca,  mart, april i maj, gubimo milion maraka zbog nedolaska stranih gostiju – kaže Osmanagić.

Osmanagić: Ogromna cifra. Avaz

Nadam se da će država reagirati, rekao Osmanagić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.